Tribina Igora Zidića u Gospiću

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Ponedjeljak, 14 Veljača 2005
biskup_zidic.jpgPovodom obilježavanja 15. obljetnice od obnavljanja rada Ogranka Matice hrvatske u Gospiću kao i povodom otvaranja izložbe arhitektonsko-urbanističkih rješenja za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić održao je u ponedjeljak 14. veljače tribinu u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću na temu «Hrvatski mučenici za vjeru i slobodu».
Tribinu je otvorio predsjednik Matice hrvatske Gospić Ranko šimić koji se podsjetio tužnih obljetnica ove godine, počev 80-te obljetnice žrtava od strane žandara u Stajnici kod Brinja i Žitniku, preko 60-te obljetnice žrtava partizanskog terora pa do slavne 10-te obljetnice Oluje koju ćemo obilježiti ove godine.

Igor Zidić na početku je pohvalio ideju biskupa Bogovića oko gradnje Crkve hrvatskih mučenika i to baš na Udbini, mjestu Krbavske bitke ali i tragičnih događaja po hrvatski narod na Svetu Luciju 1942. godine kada je Udbina izgubila svoje autohtono stanovništvo. Projekt treba oživjeti na mjestu hrvatske vojne tragedije a kripta buduće crkve treba biti memorijalni centar hrvatske povijesti s popisom svih onih dostojnih ljudskog poštovanja  koji su za vjeru i slobodu dali svoj život. «Crkva će svoju univerzalnost pokazati jer se bazira i na kršćanima predhrvatskog razdoblja, po čemu nije usko nacionalna,» poručio je Zidić te podsjetio na tragičnu hrvatsku povijest u kojoj su mnogi  mučenici dali život za nastanak države a što treba biti zalog njene opstojnosti i očuvanja teško stečenog suvereniteta a u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u europske integracije.

 U memoriji sačuvajmo i najnovije mučenike koji su dali živote u obrani dobra i učimo tome mlade naraštaje,» podsjetio je predsjednik Matice hrvatske te izrazio zabrinutost na činjenici uz kakve vrijednosti nacionalne televizije i tiska se odgajaju mladi. Zlikavci i Big brothera sigurno nisu u službi dobra i odgoja. Igor Zidić je na kraju poručio današnjoj vlasti da se više ugledaju na staru dubrovačku diplomaciju u zaštiti nacionalnih interesa uz parafrazu «navik on živi ki zgine pošteno.»

U raspravi je istaknuto da hrvatska vlast ne treba više govoriti ezopovski, već jasnim jezikom istine uz podršku decentralizaciji Hrvatske u čemu će biti značajan doprinos i CHM na Udbini. O nastanku i okolnostima u kojima je nikla ideja govorio je na kraju njen začetnik Gospićko-senjski biskup Mile Bogović uz poruku da je na današnjoj generaciji obveza da izrazi zahvalnost našim prethodnicima zbog nas ali i budućnosti, uz želju da se 9. rujna na obljetnicu Krbavske bitke na Udbini postavi kamen temeljac nove crkve.

Hitovi: 3395