Prihvaćeno arhitektonsko-urbanističko rješenje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Petak, 18 Veljača 2005

Na osnovi odluke Glavnog odbora akcije za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, 17. travnja 2004. raspisan je javni, opći i pozivni, anonimni natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja Crve hrvatskih mučenika na Udbini. Rok predaje natječajnih radova bio je 31. kolovoza 2004. godine.
U zadanom roku stiglo je 28 rješenja.

Pregledom prispjelih natječajnih radova Ocjenjivački sud je ocijenio da nije dostavljen niti jedan rad koji bi u cjelini zadovoljio očekivanu kvalitetu te zavrijedio jednu od raspisanih nagrada. Zaključeno je, međutim, da se mogu izdvojiti četiri (4) natječajna rada koji su u svojem većem dijelu idejom dosegli razinu za koju se pretpostavlja da bi se doradom moglo doseći dobro urbanističko-arhitektonsko rješenje. Sva četiri autora (grupe autora) dostavili su na vrijeme dorađena rješenja. Ocjenjivački sud na sjednici održanoj 22. studenoga održanoj u prostorijama Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, završio je svoj rad izabravši kao najbolje rješenje rad autora Nikole Bašića iz Zadra.

 

Ocjenjivački sud sačinjavaju (abecednim redom): Mile Bogović, predsjednik, Ivan Celio Cega, Nenad Fabijanić, Hrvoje Giaconi, Milan Kruhek, Tomislav Premerl, Matija Salaj, Bernardin Škunca i Anton Šuljić. Zamjenik člana je Stipe Mudrovčić, a izvjestitelji su Ante Pašalić i Gordana Vuković.

 

Ocjenjivački sud kao najbolje rješenje proglasio je rad Nikole Bašića.

 

Glavni odbor je na svojoj sjednici, održanoj u prostorijama Hrvatskog sabora u Zagrebu 3. prosinca 2004. godine prihvatio odluku Ocjenjivačkog suda i odredio da se krene u izradu glavnog i izvedbenog projekta.

 

Hitovi: 4696