Priopćenje Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Četvrtak, 18 Svibanj 2017 Napisao/la s. Veronika Popić

Zagreb, (IKA) - Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij održala je 16. sjednicu u prostorijama HBK u Zagrebu 9. svibnja pod predsjedanjem novog predsjednika Komisije vojnog ordinarija Jure Bogdana te uz sudjelovanje bivšeg predsjednika umirovljenoga biskupa Mile Bogovića. Predsjednik se uvodno predstavio i izvijestio prisutne da je dosadašnjim članovima Komisije obnovljen mandat. U međuvremenu je preminuo dugogodišnji član Komisije don Ante Baković. Istaknut je njegov iznimni doprinos u radu Komisije i na prikupljanju građe o žrtvama II. svjetskog rata i poraća.
Na sjednici je predstavljena komunikacija s Ministarstvom branitelja vezano uz popis žrtava. Komisija je izrazila otvorenost i potrebu traženja novih putova suradnje s ministarstvom.
Konstatirano je kako je Komisija tijekom proteklih pet godina obavila velik i važan posao te je naglašena potreba i spremnost da se nastavi s radom sve dok se popisivanje žrtava ne dovrši.
Mons. Bogović ponovno je pred Komisijom iznio prijedlog Svehrvatskog groba, s dodatkom Hrvatskoga križnog puta. Pred hrvatskim društvom, istaknuo je, nalazi se obveza prema brojnim žrtvama II. svjetskog rata i poraća čije posmrtne ostatke treba istražiti i ljudski dostojanstveno pokopati. Nažalost, još nije nađeno rješenje kamo s onima za koje se ne može utvrditi identitet i groblje kojemu pripadaju. Za takve je slučajeve predložio da se na Krbavskom polju, podno Crkve hrvatskih mučenika, izgradi Svehrvatski grob, a spomenuta je i mogućnost osnivanja udruge istoga naziva. U raspravi je posebno istaknuto, a to je ujedno i preporuka Komisije, da se ekshumacije provode s poštovanjem prema svakom pokojniku te da se uvijek provode pojedinačna pokapanja zemnih ostataka svake pojedine osobe. Time bi se, naime, zaustavila pošast umnažanja žrtava prema političkim i mitomanskim potrebama.
U drugom dijelu mons. Bogović predložio je da se paralelno radi i na Hrvatskom križnom putu. Svaka nad/biskupija imala bi svoju postaju i križni put za godišnja (i češća) okupljanja i komemoracije. Razgovaralo se i o dosadašnjem glasilu Komisije i Crkve hrvatskih mučenika „Hrvatska vjernost".
U poslijepodnevnom radu nad/biskupijski povjerenici za popis žrtava II. svjetskog rata i poraća predstavili su svoja izvješća. Složili su se da je riječ o važnom poduhvatu te da popisivanje žrtava treba nastaviti i dovršiti. Konstatirano je da svećenici na terenu daju veliki doprinos i da je u tome njihova uloga iznimno važna. Povjerenici su istaknuli i poteškoće oko dobivanja na uvid matičnih knjiga uz zamolbu nadležnima da se potrude kako bi se matice oduzete 1946. vratile Crkvi. Matice izražavaju bitni dio našeg identiteta i nikakve tehničke teškoće ne bi smjele priječiti da se matice vrate tamo gdje su nastale. Posebno je pohvalno da se postupno, uz bilježenje žrtava, traže i tragovi mučeništva, što je najvažnija zadaća Komisije.
Članovima Komisije su predstavljeni statistički podaci o broju žrtava po biskupijama, priopćio je Tiskovni ured HBK.

Hitovi: 1857