Biskupi poduprli prijedlog predstavljanja projekta Hrvatskog martirologija

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Srijeda, 23 Siječanj 2013

Zagreb, (IKA) – Članovi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su svoje XV. redovno godišnje zajedničko zasjedanje 21. siječnja u zgradi HBK u Zagrebu. Predsjedao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 

Tijekom zasjedanja, kako se navodi u priopćenju sa zasjedanja, s biskupima dviju biskupskih konferencija susreo se i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico koji je prenio posebni blagoslov Svetog Oca. Podsjetio je na Pismo-Poruku državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea upućenu biskupima HBK i BK BiH prije godinu dana u kojoj je izražena zabrinutost Svetog Oca i Svete Stolice glede budućnosti Katoličke Crkve u BiH zbog izostanka pomoći organiziranom povratku prognanih Hrvata odnosno katolika. Izrazio je žaljenje što se situacija s povratkom Hrvata u BiH tijekom protekle godine nije poboljšala. Ddodao je da Sveta Stolica očekuje izvješće o akcijama koje su dvije konferencije poduzele za poboljšanje nezavidne situacije katolika u BiH. Naglasio je važnost provođenja zajedničkih akcija poput Tjedna solidarnosti te poduzimanja sličnih zajedničkih inicijativa dviju biskupskih konferencija u suočavanju s egzistencijalnim izazovima i poteškoćama s kojima se susreću katolici u Bosni i Hercegovini. Izvijestio je biskupe o svojim razgovorima s predstavnicima vlasti Republike Hrvatske koji su mu obećali veće i odlučnije zauzimanje za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH i za održiv povratak onim prognanim i izbjeglim Hrvatima koji to žele.
Biskupi iz Bosne i Hercegovine su zahvalili svima koji sudjeluju i podupiru akciju Tjedna solidarnosti na područjima biskupija u Republici Hrvatskoj i svima koji pokazuju razumijevanje za nezavidno stanje katolika u BiH, osobito u entitetu Republika Srpska, gdje ih je jedva pet posto od predratnog broja. Istaknuli su osobitu važnost duhovne i svake druge međusobne povezanosti i potpore. Izrazili su svoju solidarnost i potporu biskupima iz Hrvatske u nastojanjima da jasno i odlučno iznose službeni moralni i socijalni nauk Katoličke Crkve pred članovima svojih biskupijskih zajednica i pred cijelom domaćom javnošću.
Biskupi su saslušali izvješće o radu Biskupske komisije HBK za liturgiju na novom prijevodu Misala, razmotrili neka pitanja u vezi s liturgijskim kalendarom te izdavanjem kantuala i graduala i dali svoje sugestije.
Saslušali su i prodiskutirali izvješće zajedničkog Vijeća HBK i BK BiH te Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu. 
Saslušavši izvješće o radu Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, biskupi su odobrili nove članove Komisije te dali smjernice za izradu Pravilnika spomenute Komisije. Poduprli su prijedlog predstavljanja projekta Hrvatskog martirologija u svim biskupijskim središtima i većim centrima u svakoj biskupiji te nastavak prikupljanja potrebnih podataka o svim stradalim župljanima, mjestima masovnih grobišta i svjedočanstva preživjelih svjedoka s ciljem kasnijeg izdvajanja osoba za koje bi mogao biti pokrenut proces kanonizacije. 
Biskupi su također saslušali godišnje izvješće o radu Komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, navodi se, među ostalim, u priopćenju koje su zajednički objavila tajništva dviju biskupskih konferencija.

Hitovi: 2688