Predstavljena knjiga dr. Josipa Jurčevića „Prikrivena stratišta i grobišta“

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Petak, 02 Studeni 2012

(Gospić, 30.10.2012.Z.Ranogajec) - U Gospiću, u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević, 30. rujna 2012. održano je predstavljanje knjige dr. Josipa Jurčevića „Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih vlasti“ i otvaranje prigodne foto-izložbe. Organizator događaja bila je Komisija za hrvatski martirologij HBK i BK BiH, a knjigu su predstavili dr. Jure Krišto, biskup Mile Bogović i sam autor dr. Josip Jurčević. Moderator predstavljanja bio je don Anđelko Kaćunko, a u glazbenom dijelu nastupili su članovi VIS Angelus. Predstavljanju je nazočilo preko stotinu sudionika iz Gospića i drugih gradova Gospićko-senjske biskupije.

Predstavljajući knjigu dr. Josipa Jurčevića biskup Mile Bogović istaknuo je njezin sadržaj, odnos države prema žrtvama te stav Crkve. Prikrivena stratišta i grobišta djelo su komunizma, a to što se ona i dalje prikrivaju je znak daljnjeg iskrivljavanja povijesti. Dr. Jurčević svojim znanstvenim radovima jasno progovara o našoj povijesti pri čemu pokazuje vještinu i hrabrost te probija „zvučni zid“ naše povijesti. Nasilje, mržnja i laž bili su pogonsko gorivo komunističkih vlasti koje su u svijetu pobile 180 milijuna ljudi. Dosadašnje zalaganje države odnosilo se na osnivanje Saborske komisije za ratne žrtve 1992. godine, koju je nova vlast dokinula 2000. godine. Kada je konačno za HDZ-ove vlasti prošle godine ustrojen Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina, nova vlast ga dokida. Biskup je istaknuo nedavni pronalazak nove masovne grobnice u Kosinju u Lici kao i u Gračanima. Najavio je skori izlazak kapitalnog djela Ivana Vukića „Lika i podgorje na braniku doma i naroda“. Pohvalio je i radove Ranka Šimića za područje Gospića, Luke Pavičića za južnu Liku, Ivice Mataije, Ante Glavičića za Senj i Milana Marušića za Udbinu. Na kraju je biskup istaknuo Crkvu hrvatskih mučenika, koja je odgovor na poziv Ivana Pavla II. o potrebi popisa mučenika kao izvora nove snage za kršćanstvo, kao i osnivanje Komisije za Hrvatski martirologij dvaju biskupskih konferencija. Crkva se time bavi da bi došlo do pobjede istine, poštivanja žrtava, ali ne i mržnje nad mučiteljima. Udbina je postala spomenik poštivanja i štovanja, a ne mržnje. Zajedništvo trebamo graditi na poštivanju žrtava i svima nam je dužnost spasiti povijesnu istinu, zaključio je biskup.

Dr. Jure Krišto je istaknuo da je gledajući izložbu teško suzbiti osjećaje osvete, mržnje i prezira koji stvaraju dodatne podjele u društvu. Dužnost nam je eliminirati, a ne produbljivati te podjele. Postoje stalno dvije paralelne priče, a bez pomirenja se ne može doći do jedinstvene priče. Potrebna nam je treća priča koja polazište ima u Domovinskom ratu i koja bi nas, kršćanski i katolički narod, dovela do izlječenja.

Dr. Josip Jurčević je svoj nastup započeo nizom pitanja tko smo mi i jesmo li zaslužili voditi ovakav život u ovoj divnoj zemlji. U svim sustavima kroz povijest žrtve su imale društveni status svetosti jer je život najveći dar, a pravo na život je bilo najveće pravo. Sve do pojave komunista, koji su ostavili iza sebe na prostoru bivše države 1700 stratišta i grobišta, a koja se i dalje prikrivaju. Danas je na djelu duboka duhovna kriza društva i institucija u kojoj se ne želimo suočiti s istinom. Komunisti su iza sebe napravili pustoš i u institucijama, što i sami tvrde, kao i njihovi biološki i ideološki potomci koji danas nastavljaju njihov posao. Zato i nije čudno da je Domovinski rat ostao zločinački pokret, a da se zločinci vraćaju u strukture vlasti, zaključio je dr. Jurčević.

U diskusiji koja je slijedila biskup Bogović je Hrvate nazvao narodom nade, što je tvrdio i papa Ivan Pavao II.  Da bi se  naša „klecava koljena učvrstila“ potrebno je poštivati žrtve pa će se doista dogoditi nešto veliko jer i iz Isusovog poraza nastala je Crkva. Na kraju, o izložbi Gradskog muzeja Senj, koja je bila postavljena na ulazu u kino dvoranu, govorila je ravnateljica Blaženka Ljubović. Izložba panoima prati teme osnivanja i rada Komisije HBK za hrvatski martirologij, stratišta i grobišta Hrvata iz vremena 2. svjetskog rata i poraća te fotodokumentaciju s dosadašnjih predstavljanja knjige dr. Jurčevića.  

Hitovi: 5682