Sisak: Predavanje o prikrivenim stratištima komunističkih zločina

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Petak, 28 Rujan 2012

Sisak, (IKA) - Predstavljanjem knjige „Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" i predavanjem prof. dr. Josipa Jurčevića s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" na istu temu u srijedu 26. rujna u Katedralnoj župi u Sisku nastavljan je cikus "Hrvatski martirologij" o hrvatskim mučenicima i prešućivanim žrtvama iz doba II. svjetskog rata i poraća.

Prof. Jurčević započeo je predavanje, kako je rekao, nepobitnim brojkama i činjenicama koje su prikupile službene državne institucije i koje pokazuju kako se na području bivše Jugoslavije nalazi 1700 prikrivenih stratišta i grobišta.

Od te brojke najveći dio, njih oko 850, nalazi se u Hrvatskoj, a istraženo i antropološki obrađen je tek manji dio, njih 24. Istraživanja na tim grobištima i stratištima odrađena su do 2000. godine, a u posljednjih 12 godina nije učinjeno ni jedno. Te brojke nisu konačne i postoji još popriličan broj grobišta koja su evidentirana, ali nisu službeno potvrđena od državnih institucija. Kao mjesta najkrvavijeg zločina komunističkog režima Jurčević ističe Tezno, nedaleko od Maribora, gdje je na jednom mjestu pronađeno između 15 i 20 tisuća ubijenih, pretežito Hrvata, dok je najveće stratište u Hrvatskoj Maceljska šuma gdje je godine 1992. pronađeno između 12 i 15 tisuća ubijenih. Takvi zločini bili su svakako najstrašnije što je komunizam učinio, ali osim njih on je ostavio pustoš i na brojnim drugim područjima. Taj zastrašujući broj koji je iza sebe ostavio jugoslavenski komunistički režim dovoljno govori o politici sustavnog provođenja takvih zločina diljem tadašnje države. 
"Izrazito je važno da ove činjenice, s kojima se moramo suočiti, postanu dio znanja našeg društva kako bismo iz njih izvukli pouku i kako bismo mogli spriječiti da se u budućnosti tako nešto dogodi", rekao je u nastavku dr. Jurčević te istaknuo da i ta tema i brojke bolno opterećuju hrvatsko društvo. O njoj se jako malo zna, a kada se njoj govori, govori se na neobjektivan i iskrivljen način. Problem je današnjeg društva što nije u stanju vidjeti tih 1700 grobišta i stratišta jer je u njemu prejako nasljeđe neokumunizma i duhovne pustoši koju nam je ostavio na području kulture, filozofije, duhovnosti, znanosti i obrazovanja, iskrivljujući činjenice i stavljajući ih u svrhu služenja režimu. 
Na kraju predavanja održana je otvorena rasprava u kojoj je prof. Jurčević odgovorio na brojna pitanja. Između ostalog objasnio je vezu dana 22. lipnja 1941. godine te događaja koji su se dogodili u Sisku i Europi, ističući kako je slika koju imamo prema II. svjetskom ratu na području Hrvatske potpuno krivotvorena i puno složenija od crno bijelih odnosa koje su prezentirali komunisti tijekom svoje vladavine. Jedna od često ignoriranih i prešućivanih stvari je to da su od 1939. godine do 1941. godine nacistička Njemačka i komunistički Sovjetski Savez bili saveznici, što znači da je i komunistička partija Jugoslavije kao izravni ogranak Internacionale bila u savezništvu s nacističkom Njemačkom. Ta se elementarna činjenica uporno izbjegavala tijekom komunizma a izbjegava se i danas. Komunistički pokret u Hrvatskoj tj. tadašnjoj NDH nije se pobunio na početku II. svjetskog rata, ni tijekom 1940. godine nego 22. lipnja 1941. godine, dana napada Njemačke na Sovjetski Savez. Ta činjenica jasno piše i u proglasu CK KPJ, koji govori kako su u II. svjetski rat krenuli baš zbog tog napada. Događaji u šumi Brezovica, za što opet postoje dokazi u partizanskim dokumentima, na tragu su tih događanja. Toga datuma zapravo nije počeo komunistički rat i revolucija iz neke unutarnje pobune prema NDH nego iz svjetskih komunističkih razloga. 
Uz brojne vjernike i svećenike s područja cijele biskupije predavanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić. Na misi je sudjelovalo mnoštvo vjernika, poglavito mladih. Uz milosrdnice predvođene vrhovnom glavaricom s. Miroslavom i provincijalnom glavaricom Provincije Bezgrešnog začeća BDM s. M. Vlatkom Tkalec, na misi su sudjelovale i druge redovnice među kojima i vrhovna glavarica Družbe služavki Malog Isusa s. M. Radoslava Radek te više provincijalnih glavarica. 
Svetkovini je prethodila trodnevnica koju je od 24. do 26. rujna predvodio mons. Stjepan Baloban.

Hitovi: 2594