Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Četvrtak, 05 Srpanj 2012

(Udbina, 6.7.2012.Z.R.) - Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini održao je svoj redoviti godišnji sastanak u cilju priprema za proslavu Dana hrvatskih mučenika. Ovaj dan se od ove godine obilježava u novom terminu, između Dana žrtava totalitarnih režima 23. kolovoza i dana Krbavske bitke 9. rujna koji ove godine pada na 25. kolovoza. Sastanak je održan pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića uz radno vodstvo predsjednika Odbora mons. mr. Tomislava Šporčića kao i članova odbora. Ispred ekonomsko-tehničkog pododbora ekonom biskupije Nikola Turkalj i udbinski župnik fra Nediljko Knezović, ispred liturgijsko-ceremonijalnog pododbora gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar, ispred liturgijsko-glazbenog mons. mr. Tomislav Šporčić i Ivan Prpić Špika i ispred pododbora za medije Zvonko Ranogajec. Sastanku je prisustvovao i kancelar biskupije vlč. Marinko Miličević.

 Nakon pozdrava biskupa Bogovića kancelar Miličević je pročitao zapisnik s prošlogodišnjeg sastanka nakon čega je biskup Bogović dao osvrt na prošlogodišnju proslavu. Posvetom crkve veliki posao oko gradnje središnjeg hrvatskog hrama mučeništva je završen a otajstvo posvete ostavilo je dubok dojam, razmišljanje je biskupa Bogovića. I generalni vikar mons. Šporčić je mišljenja da je proslava prošle godine ostavila odličan liturgijski dojam, što je bilo mišljenje i ostalih članova odbora uz manje nedostatke glede razglasa.

Ovogodišnja proslava će biti znatno drukčija od prošle, jer se sada ulazi u normalni hodočasnički ritam, pa će ona imati pretežito crkvenu dimenziju, bez posebnih poziva civilnim strukturama. Do kraja godine biće sazvan Glavni odbor za gradnju crkve da bi se izrazila zahvalnost za obavljeni posao. Ovogodišnji predvoditelj slavlja će biti biskup Željezna u Austriji iz redova Gradišćanskih Hrvata dr. Egidije Ivan Živković. Uoči proslave održati će se trodnevnica, 22. kolovoza za blagdan BDM Kraljice predvoditelj će biti župnik i dekan gospićko mons. Mile Čančar, 23. kolovoza na Dan žrtava totalitarnih režima Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, 24. kolovoza na blagdan sv. Bartola generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić. Križni put od Krbavskog polja će predvoditi župnik Korenice Stipe Zeba, svijeću će prinijeti s. Veronika a i ove godine će motociklisti branitelji prinijeti kamenje diljem Hrvatske i susjednih zemlja s mjesta masovnih stratišta Hrvata. Tijekom 2013. godine će se idejno riješiti uređenje memorijalnog parka i kripte. Najon mise održati će se nastup KUD-ova. I ove godine će se tiskati knjižica s križnim putom i plakat, ali bez posebnog vodiča. Misa će se služiti kao i svih prethodnih godina osim prošlogodišnje posvete crkve, na prostoru ispred Crkve hrvatskih mučenika. 

Hitovi: 3247