Međunarodni znanstveni skup o žrtvama komunističke vladavine

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Srijeda, 25 Travanj 2012
ZAGREB znanstveni skup 25-4-2012

(Zagreb, 25.4.2012.J.A.) - Komisija Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij dugo su pripremali znanstveni skup, s predznakom međunarodni, koji je počeo s radom danas u 9.30 sati. Skup će trajati dva cijela dana. Sudeći prema viđenom na kraju prvoga dana, skup je zanimljiv, organizatori su pozvali eminentne predavače koji su obradili jako zanimljive teme, iznijeli mnogo vrijednih podataka i informacija kojima su uvelike osvijetlili stvarno stanje u vremenu komunističke vladavine. Međunardni znansveni skup nosi naziv: Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine.

Skup su prigodnim pozdravnim riječima pozdravili predstavnici biskupskih konferencija, nadbiskup Đakovačko-osječki mons. Marin Srakić predsjednik HBK i mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, kao izaslanik biskupa Franje Komarice predsjednika BKBiH. Skupu se obratila Jasna Turkalj ispred Hrvatskog instituta za povijest koji je suorganizator skupa, te vlado Šakić iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar". Početku rada nazočili su i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, kao i Andrija Hebrang predsjednik ureda za pronalaženje stratišta komunističkih zločina 2. svj. rata.

Uvodno izlaganje imao je predsjednik Komisije za martirologij mons.dr.sc. Mile Bogović, biskup Gospićko-senjski. Ukratko je pozdravio sve nazočne, a potom predstavio rad komisije kojoj je na čelu i aktivnosti koje su prethodili za ovako zahtjevnu organizaciju. Započeo je čitanjem potresnog pisma koje je jedan osuđenik na smrt iz Senja bacio kroz prozor s namjerom da dođe do njegove supruge i kćeri, ali nije nedostajalo primjera brutalnih smaknuća o kojima se šutjelo sve do 1992. 

Veliko zanimanje izazavao je dr.sc. Mitja Ferenc, gost iz Slovenije koji radi na istraživanju grobišta-gubilišta. Vrlo jasno predavanje uz prikaze fotografija sa stravičnim prizorima. Gost je bio jasan glede stava da se moraju ova stratišta temeljito istražiti, a žrtve primjereno pokopati kako bi mogli srodnici odati počast svojima preminulima. Obeshrabrio je sve, ali i stavio na znanje da i u Sloveniji odnos vlasti je nezainteresiran slično kao i Hrvatskoj. Novčana sredstva za daljnja istraživanja, pa i DNK analizu dalek su san, na žalost. No, ohrabrila je priča o pravičnosti ustavnog suda Slovenije koji je poništio odluku grada Ljubljane, samo mjesec dana nakon detaljnih prikaza Hude jame, da imenuje Titovu ulicu s obrazloženjem da se ne može ništa imenovati po osobi ili osobama koji su kršili ljudska prava.

Uslijedili su rezultati istraživanja i rada predavača koji su izlazili prema predviđenom rasporedu Dr. sc. Jure Krišto: Komunizam kao ideologija i politički program

Dr. sc. Josip Jurčević: Ustrojavanje represivnog sustava u komunističkoj Jugoslaviji

Dr. sc. Miroslav Akmadža: Primjena represivnog sustava prema Katoličkoj crkvi

Mr. sc. Tomislav Jonjić: Zakonske osnove i mogućnosti istraživanja zločina i žrtava u Hrvatskoj

Dr. sc. Mile Lasić: Zakonske osnove i mogućnosti istraživanja zločina i žrtava u BiH

Dr. sc. Mitja Ferenc: Zakonske osnove i mogućnosti istraživanja zločina i žrtava u Sloveniji

Dr. sc. Tomislav Anić: Rad Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon drugog svjetskog rata

Dr. sc. Vladimir Geiger: Žrtve i mučenici Drugoga svjetskog rata i poraća u Hrvatskoj

Mons. dr. sc. Tomo Vukšić: Žrtve i mučenici Drugoga svjetskog rata i poraća u Bosni i Hercegovini

-Stradanja u nad/biskupijama

Mons. dr.sc. Mile Bogović: Mučenici i žrtve u gospićko-senjskoj biskupiji

Dr. sc. Anto Orlovac: Žrtve i mučenici u Banjalučkoj biskupiji

Anita Blažeković: Žrtve i mučenici u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

Ivan Šimić: Žrtve i mučenici u Dubrovačkoj biskupiji

Dr. sc. Grgo Grbešić: Žrtve i mučenici u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Fra Stipan Marčinković: Žrtve i mučenici u Hvarskoj biskupiji

Mons. Pavao Medač: Žrtve i mučenici u Kotorskoj biskupiji

Mr. sc. Mile Vranešić: Žrtve i mučenici u Križevačkoj eparhiji

Dr. sc. Franjo Velčić: Žrtve i mučenici u Krčkoj biskupiji

Mons. dr. sc. Tomo Vukšić: Žrtve i mučenici u Mostarskoj biskupiji

Mr. sc. Ilija Jakovljević: Žrtve i mučenici u Porečko-pulskoj biskupiji

Otvaranje izložbe literature na temu Skupa (u organizaciji Hrvatskog katoličkog svečilišta)

Hitovi: 3548