Korizmeno hodočašće na Udbinu vjernika iz senjskog dekanata

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Nedjelja, 11 Ožujak 2012

Zatvoriti vrata nadiranju trgovine u crkvu.

Na treću korizmenu nedjelju hodočastio je u Crkvu hrvatskih mučenika Senjski dekanat. Nakon križnog puta, slijedilo je pokorničko bogoslužje i ispovijed te sveta misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. Na početku je biskupa, svećenike i hodočasnike pozdravio senjski  dekan Silvije Milin. Prisjetio je vjernike da je započeo Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima Bosne i hercegovine. Polazeći od evanđeoskog čitanja kako je Isus protjerao trgovce iz hrama, Biskup se u propovijedi zapitao: ne bismo li danas trebali nešto slično učiniti u našim crkvama. 
       „Znakovito je – reče Biskup - da Isusa  nikada nismo vidjeli tako odrješita i oštra kao u ovom slučaju. Isus je, naime, govorio i svjedočio da nas ovozemne stvari nikada ne smiju tako povući za sobom da se izgubi veza s „onim gore“, s Bogom. Taj prozor, dakle, prema gore treba biti uvijek otvoren, A kad tamo, došao je u hram gdje bi sve trebalo upućivati prema gore, a ono trgovci i tu zatvorili sve prozore prema gore i vuku svima pogled prema njihovim ponudama, njihovim zaradama.

 

Liturgija je prišla narodu da nam što bolje otvori „prozore“ prema Stvoritelju i Ocu. Nažalost, često se na liturgijskim slavljima događa neka vrsta trgovine kao i u jeruzalemskom hramu kada je Isus rastjerao trgovce. Prva pričest, krizma i vjenčanje toliko ističu pogled prema zemaljskome (odijelo, fotografiranje, gozbe, darovi) da je kroz tu maglu teško uočljiva sakramentalna milost, 'ono gore'. Ako se takva praksa ne popravi, trebat će mnogo toga isprevrtati, makar se suvremeni trgovci ljutili kao što su se ljutili na Isusa. Inače je potrebno i nedjelju kao Dan Gospodnji sačuvati kao vrijeme posvećeno Gospodinu. Poznato je kako su je upravo trgovci ispunili svojim ponudama i skrenuli pogled naroda – i na taj dan – prema dolje. Nemojte se odazvati tom nedjeljnom trgovačkom pozivu!“ – zaključio je Biskup, dodavši da je to poruka Europskog pokreta za nedjelju i naše komisije „Pravda i mir“.

Na kraju je predstavljen letak o Sakralnoj baštini Udbine koju je izradio Gradski muzej Senj a ravnateljica Muzeja uručila ga čuvaru svetišta i udbinskom župniku Nediljku Knezoviću.

Hitovi: 2771