Prva sjednica Komisije: Kriteriji za istraživanje žrtava

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Ponedjeljak, 16 Siječanj 2012

U prostorijama Tajništva Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održana je, pod predsjedanjem gospićko- senjskoga biskupa Mile Bogovića, prva sjednica Komisije HBK- a za hrvatski martirologij. Predsjednik je iznio razloge za osnivanje komisije i njezine ciljeve. Ona želi odgovoriti na poziv pape Ivana Pavla II. na pragu III. tisućljeća da svi narodi popišu svoje mučenike i da slijede njihovo vjerno svjedočenje. U nas je već mnogo u tom smislu učinjeno, ali je mnogo više ostalo učiniti. Najviše su ostvarile razne postulature za proglašenje blaženima. Većina vice/postulatora je u članstvu komisije. U članstvu su također vrsni poznavatelji povijesti II. svjetskog rata i poraća, jer je u to vrijeme bilo najviše nevino stradalih, a mnogi od njih upravo zbog svoje vjere.

U daljnjem radu prve sjednice donijete su okvirne smjernice za daljnji rad komisije. Premda komisija nema za cilj cjeloviti popis stradalih u doba II. svjetskog rata i poraća, jasno je da će raditi i na tome te poticati druge da se taj posao konačno dovrši, jer se inače i dalje ostavlja veliki prostor za razne nečasne manipulacije, kakvih je do danas bilo na pretek.

Komisija je ozbiljno razmatrala pitanje izradbe kriterija za istraživanje žrtava, uključujući i izradbu povijesnog okvira u kojemu su žrtve stradale. Posebno je važno istaknuti da je cilj komisije popis žrtava podnesenih zbog vjere.

Komisija će pomagati i poticati odgovorne da žrtve komunističkoga terora ostvare svoje civilizacijsko pravo na humani pokop i na dolično obilježje, što je dobrim dijelom zacrtano i u Zakonu o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon II. svjetskog rata, koji je donio Hrvatski sabor. Nažalost, ostaje činjenica da se ono što je zapisano, čak i zakonom određeno, i dalje zanemaruje i ne ostvaruje. U tom smislu, bilo je govora i o "Svehrvatskom grobu" u kojemu bi našli svoje zadnje počivalište zemni ostaci neidentificiranih žrtava.

Komisija će se u svome radu koristiti radovima naših znanstvenika, a i sama će promicati znanstvena istraživanja u području svojih zadaća.

Komisija predlaže da se izradi cjeloviti nacionalni martirologij, a to će biti mnogo lakše ako to učine pojedine biskupije za svoje područje, kao i svaka župa. Komisija predlaže da svaka biskupija osnuje svoje povjerenstvo koje bi iniciralo i koordiniralo takav rad na vlastitome području. Ujedno predlaže da svaka biskupija, kao i svaka župa, odredi svoj dan sjećanja na svoje mučenike. Komisija je izabrala svoje dužnosnike i tako je u cijelosti uspostavljena.

Razmotren je i način komuniciranja s javnosti preko web-stranica, časopisa te elektronskih i drugih medija.

Hitovi: 3132