UDBINA: Prva misa u kripti nove crkve CHM

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Utorak, 22 Lipanj 2010

(21. 6. 2010. – Z. R.) Danas je unatoč kišnom i hladnom vremenu u nešto reduciranom obliku od planiranog održan biskupijski susret ministranata Gospićko-senjske biskupije. Inače, ministrantski susret se održava svake druge godine a ove godine izabrana je Udbina zbog jubilarne deset godine od osnutka biskupije kojoj je jedan od zaštitnika sv. Jakov. Upravo se kod ostataka drevne katedrale okupilo oko 300 ministranata  gdje im je o tom povijesnom mjestu kao i planu susreta govorio biskupijski povjerenik za ministrante vlč. Antun Luketić.

Ministranti su zatim pohodili Crkvu hrvatskih mučenika gdje im je o njenom značenju govorio župnik Udbine fra Nediljko Knezović.   Udbinski župnik je ukazao da ona časti sve one koji su u povijesti dali svoj život za Boga i svoj narod. Slijedila je zatim misa u kripti Crkve hrvatskih mučenika koju je predslavio Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u suslavlju brojnih nazočnih svećenika.
Biskup je u koncelebraciji 15 svećenika ukazao da ministranti zaslužuju  otvoriti taj sveti prostor za bogoslužje, jer je to bila prva misa u novoj crkvi, odnosno u kripti. Ministrantima kao poslužiteljima stola riječi i kruha ukazao na njihovu važnost kao najbližih suradnika svećenika, onih koji su odigrali veliku ulogu u povijesti hrvatskog naroda.  Zatim je ministrantima približio ideju mučeništva koje ima izvorište u Kristu. Na Krbavskom je polju 1493. godine među deset tisuća poginulih ubijeno i 70 svećenika. Svećenike-mučenike susrećemo u svim vremenima do naših dana. Oni su izazov i poticaj da ih slijedimo. To jer posebno važno u ovoj godini koja je posvećena svećenicima te je istaknuo veliku značaj nekim od njih od osloboditelja Like od Turaka Marka Mesića pa do mučenika Frana Biničkog.

Hitovi: 2947