Lika od početka hrvatske državnosti do CHM

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Subota, 10 Travanj 2010

"LIKA od početaka hrvatske države do Crkve hrvatskih mučenika" je 45-minutni dokumentarni film kojeg je snimanje inicirala Gospićko-senjska biskupija povodom proslave 10. obljetnice postojanja. Redatelj filma je Jakov Sedlar, koji je, kako sam kaže, u taj film unio svoj pogled i dio svoje duše.
Tekst je napisao Hrvoje Hitrec, namjeravajući dati pregled povijesti ovog prostora od početaka hrvatske države do realizacije Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, kako stoji u podnaslovu. Hitrec je obuhvatio sve glavne događaje koji su se zbili i sva glavne osobe koje su svojim djelom obogatili povijest ovih prostora. Dan je opširan izvadak iz govora predsjednika Tuđmana u Gospiću nakon „Oluje“.


Uz Hitrecov tekst tu su i interventi biskupa gospićko-senjskog Bogovića, župana ličko-senjskog Jurkovića i ravnatelja Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ Šutića.
Biskup kao povjesničar i kao biskup govori o crkvenoj prošlosti područja današnje Gospićko-senjske biskupije, kako je došlo do osnivanja biskupije i do ideje o gradnji Crkve hrvatskih mučenika. Ističe da Lika nije samo geografsko središte Hrvatske nego i značajan prostor u nastanku hrvatske države. To je prostor na kom su bile četiri biskupije od kojih je samo Senjska preživjela. Najvažnije djelo koje je još u fazi nastajanja je svakako Crkva hrvatskih mučenika, kao duhovna poveznica svih Hrvata. U filmu dana kronologija ideje i gradnje Crkve hrvatskih mučenika te opširan prikaz trenutačnog stanja gradnje i kako će ona izgledati po kada bude završena
Druga dvojica, Jrković i Šutić, govore o ustanovama kojima su na čelu.
U filmu su posebno dojmljive snimke pejzaža, ali i povijesnih fakata kao što su Krbavska bitka ili pak stradanja i pobjede u Domovinskom ratu. (D. T.)


Film se može naručiti u Ordinarijatu u Gospiću (Senjskih žrtava 36) na tel. 053/746-400; fax. 053/746-402 i e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Cijena pojedinom DVD-u je 50 kuna plus poštarina. Tko naruči više od 10 komada dobije primjerak po 40 kuna.

Hitovi: 2945