Odgovor na Otvoreno pismo Ocjenjivačkog suda

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Subota, 22 Studeni 2008

prvotni projekt koji je zbog naraslih troškova odbačen.
Članovi Ocjenjivačkog suda su predložili etapnu izgradnju (na fotografiji je prikazana prva etapa izgradnje) što Investitor (Biskupija) ne prihvaća.
Odgovor Biskupskog ordinarijata u Gospiću na Otvoreno pismo javnosti bivšeg Ocjenjivačkog suda za projekt Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

(Gospić, 22. studenoga 2008.) Članovi bivšeg Ocjenjivačkog suda (ne svi!) uputili su pismo javnosti u kojem izražavaju svoju želju da se Crkva hrvatskih mučenika gradi po projektu Nikole Bašića. Predlažu i etapnu izgradnju, ako sada nema dovoljno sredstava za cijeli projekt. Pri tome ponavljaju prijedlog koji je Nikola Bašić iznio Investitoru još u prosincu prošle godine. Što znači da je na taj prijedlog odgovoreno pred godinu dana.
Odgovaramo na pismo kako je objavljeno u Novom listu 22. studenoga (str. 18). Ondje nema naznake kada je pismo poslano i na koje adrese. Mi ga svakako nismo dobili.

Stječe se dojam da potpisnici nisu ništa uvažili od onoga što smo s njima usmeno razgovarali niti pročitali što smo im na osobne adrese poslali. Valjda i ne očekuju od Investitora neko mišljenje jer nas o pismu nisu ni obavijestili. I mi ćemo ovo pismo poslati na istog naslovnika, tj. na javnost.
Sazvali smo 8. lipnja 2007. godine Ocjenjivački sud i iznijeli pred njim sve teškoće koje su nastale na relaciji Bašić – Investitor. Iako je gotovo svaki tada prisutni član u osobnom razgovoru potvrdio da su nastale stvarne teškoće koje nisu bile predvidive u trenutku prihvaćanja idejnog projekta (za što je Ocjenjivački sud jedino mjerodavan!), nije u tijeku sastanka ni za jedan predstavljeni problem ponuđeno neko rješenje nego su se na kraju članovi ogradili  zaključkom da se ti problemi rješavaju s Projektantom.

S Projektantom nije moglo doći do sporazuma i zbog novih teškoća koje su u međuvremenu pojavile a koje su opširno prikazane u Hrvatskoj vjernosti, glasilu CHM (br. 4) koje su svi potpisnici već odavna primili. Osim toga, članovi bivšeg Ocjenjivačkog suda dobili su u siječnju ove godine svu potrebnu izvornu dokumentaciju o napuštanju projekta Nikole Bašića.
Naime, kada nismo mogli prihvatiti nove i ultimativne Projektantove uvjete, on je zamolio da ga se  „bez ikakvih obligacija oslobodi od daljnjeg sudjelovanja na ovom projektu“, a sa svoje strane obećava „da autor ne će biti smetnja da investitor svoje ciljeve ostvari s drugim arhitektima“. Također je napisao: „Razumijevajući situaciju investitora neću braniti da se novi koncept crkve razvija na već izvedenoj tlocrtnoj matrici CHM-a.“
Jasno da ne možemo ovdje iznijeti cijeli kontekst, ali mislimo da ove riječi imaju - i izdvojene  - svoje jasno značenje pa molim da ih i potpisnici uzmu u obzir.
Dakako, nismo ni željeli ni smjeli stati.
Glavni odbor za izgradnju CHM na svojoj sjednici  15. lipnja 2008., pod supredsjedanjem predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, prihvaća prijedlog i obrazloženje Investitora da se odustane od projekta Nikole Bašića i da se pristupi izradi novoga. Ujedno ovlašćuje Investitora da na temelju mišljenja stručnog povjerenstva izabere projektanta i izvoditelja radova.
Sve je obavljeno u smislu spomenutih zaključaka. Izrađen je novi projekt koji je dobio sva potrebna odobrenja i po njemu se već pola godine radi. Zahvalan sam pod tim vidom medijima, kao i potpisnicima pisma na koje odgovaram, koji su objavili makete starog i novog projekta pa čitatelji mogu vidjeti da slike često govore drukčije od kvalifikacija novog projekta u tekstu koji bi trebale ilustrirati. Vodilo se striktno računa o pisanim uvjetima Nikole Bašića u kojima je navedeno što sve od njegova autorskog djela ne smije ući u novi projekt.
Nismo išli nikada na omalovažavanje pojedinih osoba i njihova djela. Javljaju se neki čudni glasovi koji čak i biskupu osporavaju sudjelovanje u uređenju crkve i bogoslužnog prostora. Idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje koje su potpisnici pisma prihvatili kao članovi Ocjenjivačkog suda, prihvatio je i potpisnik ovoga pisma. No ono što oni nisu prihvatili, niti su to trebali, jest da taj idejni projekt treba voditi do realizacije. Na tom putu nastale su financijske i druge teškoće koje su dovoljno objašnjene pa ih ovdje ne treba ponavljati.
Radovi po novom projektu, kako rekoh, dobro napreduju. Svi koji žele, mogu se u to uvjeriti na gradilištu. Mnogi to i čine. Udbinski župnik ih rado prima i tumači ideju projekta. Više nema negodovanja ni pod kojim vidom. Vjerujem da bi se ona umanjila da je posao, uz dužno respektiranje potreba i mogućnosti, nastavljen po prijašnjem projektu. Prijašnji projekt sada je prošlost koja je odrađena i na koju se ne želimo više vraćati.
Bit će mi drago ako i u daljem radu budem mogao računati na suradnju bivšeg Ocjenjivačkog suda. Ono što ih sada svakako molim jest da uzmu u obzir obećaju autora prijašnjeg projekta kad je rekao „da ne će biti smetnja da investitor svoje ciljeve ostvari s drugim arhitektima“.

Hitovi: 3658