Prof. dr. Manja Kovačević o novom projektu CHM

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Petak, 14 Studeni 2008

Svoje viđenje medijske kampanje protiv novog projekta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini iznijela je i prof. dr. Manja Kovačević iz Gospića. Njezin osvrt donosimo u cijelosti:

"Novi projekt Crkve hrvatskih mučenika na Udbini izazvao je žestoku reakciju ceha arhitekata, čemu smo svjedoci ovih dana. Doznajemo da je projekt zadarskog arhitekta Nikole Bašića otkazan sa široko obrazloženom dokumentacijom čija se poruka može svesti na rečenicu da se projekt, iako vrhunskih arhitektonskih kvaliteta, pokazao preskup i pretežak za održavanje, te je uočen izražen otklon od tradicionalnih oblika hrvatskog crkvenog graditeljstva. U vezi s ovim činom, ali i s pristupom i kampanjom koja se ovih dana širi, nameće se pitanje: gdje je kritička točka prihvaćanja i odbijanja, razumijevanja i nerazumijevanja promjene projekta. Ne ulazeći u financijske mogućnosti naručitelja radova, s obzirom da je riječ o različitim projektima, jednom ozračenim tradicijom i drugim modernim, glavnu riječ imaju projektanti koji problem projekata tretiraju u svom neposrednom aspektu tradicionalne ili moderne arhitekture. Stoga projekti Crkve hrvatskih mučenika kao fenomeni zanimljivi su za senzibilnost, percepciju, pamćenje, doživljaje, motivaciju itd. sadašnjih i budućih naraštaja.
Bitno je shvaćanje da Crkva hrvatskih mučenika po novom projektu svojim vrijednostima spaja prošlost i sadašnjost, otvara prostor za ljudsku mučeničku istinu, individualni identitet. Prepoznavanje potencijala prošlosti koji se obnavlja inspiracijom crkve sv. Križa u Ninu i crkvi tvrđava postoji u mediju osjećanja, zahvalnosti žrtvama, doživljaja, za razliku od modernog arhitektonskog zdanja u mediju misli, moderne konstrukcije i povijesnosti ideja.
Upravo kritička točka u razumijevanju i nerazumijevanju projekta tradicionalnog i modernog zdanja to jest Crkve hrvatskih mučenika je u činu spajanja subjekta tj. vjernika, hodočasnika, posjetitelja s vrijednostima mučeništva u povijesti hrvatskog naroda pronađenog i aktualiziranog upravo u naše vrijeme kada su moralni kriteriji sve labaviji, a rodoljublje se relativizira.
Vratimo se pitanju na početku ovog članka: gdje je kritička točka u razumijevanju i nerazumijevanju novog projekta Crkve hrvatskih mučenika. Odgovor na ovo pitanje sugeriran je u različitim pristupima značenju Crkve hrvatskih mučenika u sadašnjosti i budućnosti. Nadamo se da će novim projektom Crkva hrvatskih mučenika proizvesti bit njenog postojanja, zahvalnost hrvatskim mučenicima tijekom stoljeća."

Hitovi: 4874