HILDEN: Koncert za CHM

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Nedjelja, 09 Studeni 2008

Hilden, (7. 11. 2008. - IKA) - U Hildenu je 7. studenoga održan dobrotvorni koncert za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Koncert je organizirala Hrvatska katolička misija u Düsseldorfu koju vodi fra Josip Kulović, u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Düsseldorfu i misijama Sjeverne Rajne-Vestfalije. Prisutnima, njih oko 1500, obratili su se voditelj Kulović, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, ravnatelj hrvatske inozemne pastve don Ante Kutleša, generalni konzul Vjekoslav Križanac i gradonačelnik Günter Scheib. Na koncertu su nastupili mali i veliki zbor Misije u Düsseldorfu te hrvatske folklorne skupine misija iz Wuppertala, Essena, Duisburga, Kölna, Mülheima i Düsseldorfa te guslar Slavko Milardović. Na kraju je sve oduševio Bruno sastav iz Kölna i Mate Bulić s glazbenom pratnjom.

Glazbeni dijelovi izmjenjivali su se s pozdravima i govorima. Fra Josip je istaknuo važnost svenacionalnog projekta na Udbini za sve Hrvate, u domovini i inozemstvu. Ravnatelj inozemne pastve istaknuo je kako je sadašnji projekt Crkve bliži narodu, njegovoj vjerskoj i kulturnoj prošlosti a osim toga vjerno izražava prvotnu nakanu da na Udbini dobijemo hram zahvalnosti svima onima koji su u daljoj i nedavnoj prošlosti uložili i založili svoje živote za dobro svoje braće. Konzul Križanac sve je pozvao da se svojim prinosima uključe u izgradnju crkve. Biskup Bogović protumačio je nastanak samoga projekta i sadašnje stanje na gradilištu te financijsku stranu gradnje. Gradonačelnik Hildena zahvalio je Hrvatima što su svojim radom pridonijeli razvoju svoje nove domovine i obećao da će se i grad Hilden uključiti među donatore Crkve hrvatskih mučenika. Večernji list, inozemno izdanje, bio je medijski pokrovitelj i mnogo je pridonio promidžbi koncerta.
Koncert je dao priliku Hrvatima u tom dijelu Njemačke da se susretnu, zajedno zapjevaju, poigraju i zajednički se provesele. Sve im je to omogućio fra Josip Kulović sa svojim suradnicima pa je to bio doista skup na kojem su se ugodno osjećali i stari i mladi. Bilo je također mnogo djece. Oni su mogli doživjeti kako je lijepo to naše hrvatsko zajedništvo, posebno kada se pjesmu i igru oplemeni običajima koje su Hrvati onamo donijeli iz raznih krajeve hrvatske domovine. Tako će i ta djeca znati bolje cijeniti bogatstvo vjere i kulture svojih roditelja.

Hitovi: 3697