Priznanje novom projektu Crkve hrvatskih mučenika

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Srijeda, 29 Listopad 2008

(Rijeka, 28. 10. 2008.) Biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović susreo se 28. listopada u Rijeci s poznatim sakralnim umjetnikom Markom Ivanom Rupnikom, kojemu je papa Ivan Pavao II. povjerio likovno uređenje svoje kapele u Vatikanu. Rupnik je Slovenac koji živi i djeluje u Rimu. Prije nekoliko dana došao je u Rijeku gdje sa svojim suradnicima postavlja mozaik u svetištu kućne kapele sestara milosrdnica.
Biskup Bogović, koji se i prije savjetovao s Rupnikom o projektu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, ovom zgodom mu je predstavio novi projekt nadahnut starohrvatskom sakralnom arhitekturom. Umjetnik je izrazio zadovoljstvo s novim rješenjem jer je ono usklađeno s idejom mučeništva kao temeljnom porukom projekta.

Naglasio je da se novim projektom ostvaruje povezanost s hrvatskim prostorom i hrvatskom poviješću. Na biskupovu opasku kako neki kažu da je ova crkva replika one ninske, Rupnik je decidirano odgovorio da o tome nema ni govora, jer se već na prvi pogled vidi da je riječ o originalnom projektu koji se samo nadahnjuje na prijašnjim arhitektonskim izričajima. Tu kvalitetu smatra nečim pozitivnim jer nije dobro da neka crkva strši u prostoru i ambijentu, tj. da jednako može stajati i u Hrvatskoj i Hong Kongu. Također je izrazio zadovoljstvo programom unutarnjeg uređenja s krstionicom kneza Višeslava ispod kupole, što je odmah prepoznao kao ideju vrhunskih domaćih liturgičara. Osobno, Rupniku ne bi smetala i veća sličnost spomenutoj starohrvatskoj crkvi u Ninu, pa čak i to da se zadrži grčki križ u tlocrtu građevine. Nova crkva na Udbini je takve kvalitete, kaže umjetnik, da bi svetištu valjalo dati jedno takvo likovno rješenje kojim će se u umjetničkom izričaju izdizati iznad svoje okoline, onako kako se izdiže i svojim vanjskim oblikom.
Marko Ivan Rupnik rođen je 1954. u Zadlagu u Sloveniji. Studirao je u Rimu slikarstvo na Accademia delle Belle Arti i teologiju na Gregorijani. Predaje na Papinskom orijentalnom institutu i na Papinskom sveučilištu Gregorijani. Ravnatelj je Centra za studije i istraživanja „Ezio Aletti“ u Rimu. Osim što je uredio papinsku kapelu u Vatikanu, njegova se umjetnička djela nalaze u Fatimi, Lurdu i brojnim drugim mjestima gdje su privukla veliku pozornost. Kod nas je u kapelici u Vepricu napravio vrlo dojmljiv mozaik, a trenutno radi mozaik i u Rijeci.

Hitovi: 5853