“Potrebno je da mjesne Crkve učine sve da ne puste zaboravu spomen onih koji su pretrpjeli mučeništvo.”

Ivan Pavao II. - Apostolsko pismo “Tertio millenio adveniente”

 
Program Svete mise na Krbavskom polju 9. rujna 2003.


10,00 Okupljanje kraj crkve Sv. Marka Groba


11,00 Svečana misa (crvene boje).
Predvodi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Josip Bozanić uz koncelebraciju ostalih biskupa i svećenika. Riječki nadbiskup predaje predvoditelju kamen temeljac za Crkvu hrvatskih mučenika, koji je blagoslovio Papa Ivan Pavao II. 8. lipnja 2003. u Rijeci. Propovijeda mjesni biskup mons. Mile Bogović. Staroslavensku misu pjeva Zbor prijatelja glagoljice “Bašćina” iz Zagreba pod vodstvom maestra Izaka Špralje. Predvoditelj nosi štap krbavskih biskupa, a mjesni ordinarij krbavski križ iz početka 13. stoljeća. Završava se Lijepom našom.

 

12,00 Prigodni program:
Pozdrav ličko-senjskog župana Milana Jurkovića
Riječ predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića
(završetak HTV prijenosa)

Dr. Milan Kruhek: 9. rujna 1493. na Krbavskom polju
Olga i Bojan Šober: Izabrane operne arije i skladbe
Ivan pl. Zajc: Domovini i ljubavi
Ivan pl. Zajc: Finale opere Nikola Šubić Zrinjski
Ljubo Kuntarić: Krbavska bitka, praizvedba
Ljubo Kuntarić: O daj mi snagu, Bože moj
Marija Radić: Hrvatska molitva

 

13,30 Domjenak za goste u prostorijama Osnovne škole

Na 510. obljetnicu Krbavske bitke, 9. rujna 2003.

Misno slavlje na Krbavskom polju


Ana Tomljenović

U koncelebriranoj misi, koju je predvodio nadbiskup Josip Bozanić, sudjelovalo je dvanaest hrvatskih biskupa i četrdesetak svećenika te oko tri tisuće ljudi

Gospićko-senjska biskupija i Ličko-senjska županija, uz obećanu potporu Hrvatskog sabora i Hrvatske biskupske konferencije, pokrenuli su izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini na temeljima bivše župne crkve Sv. Nikole Biskupa. Ideja da memorijalni centar, odnosno crkva, bude na Krbavskom polju povezana je s Papinom porukom na prijelazu u treće tisućljeće, kada je pozvao cijeli kršćanski svijet da popiše svoje svjedoke vjere, svoje mučenike kako bi se to kao dragocjeno blago prenijelo preko praga tisućljeća i idućim generacijama poslužilo kao uzor. Krbavsko polje je jedno od najvećih stratišta Hrvata u povijesti, pa je 510. obljetnica Krbavske bitke 9. rujna 2003. obilježena na tom tlu s dostojnim pijetetom i vrlo svečano.

Središnje mjesto slavlja bilo je u Podudbini, pokraj nove crkvice Sv. Marko Grob, koju su 2000. god. sagradili Udbinjani prognani u Drugom svjetskom ratu iz svoga mjesta. Svečano liturgijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Josip Bozanić u koncelebraciji s dvanaestoricom hrvatskih biskupa i četrdesetak svećenika. Nosio je pastirski štap krbavskih biskupa, a gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović nosio je križ kojim su krbavski biskupi blagoslivljali puk još od 1200. godine. Staroslavensku misu pjevao je Zbor prijatelja glagoljice “Bašćina” iz Zagreba, pod vodstvom maestra Izaka Špralje.

U nazočnosti oko 3 000 vjernika iz Gospićko-senjske biskupije i drugih biskupija, predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića, predstavnika HAZU, Matice hrvatske, Hrvatskog instituta za povijest, 4. gardijske brigade “Pauci”, sabornika, političara, predstavnika raznih ustanova te školske djece i učitelja pozdravni govor održao je nadbiskup mons. Josip Bozanić. Hvalu i zahvalnost, rekao je, dugujemo Bogu za sve milosti kojima nas je pratio tijekom naše teške povijesti. Spomenuo je mučenike i svece potekle s hrvatskih prostora, među kojima je u novije doba blaženi Alojzije Stepinac, te rodoljube koji su izgubili svoje živote za obranu domovine. “Povijest je prije svega poziv na duhovnu obnovu, jer duboke i još neizliječene rane, izazvane teškim ratom, možemo liječiti samo zauzimanjem za pomirbu, solidarnost i društvenu pravdu koja zahtijeva hrabrost pojedinaca prožetim vjerom” - rekao je nadbiskup Bozanić i zahvalio svim dobročiniteljima koji su se odazvali pozivu za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika, a osobito biskupu mons. dr. Mili Bogoviću na ideji i skrbi za taj projekt.

Kamen temeljac za izgradnju crkve, izvađen iz temelja katedrale Sv. Jakova u Udbini, blagoslovio je papa Ivan Pavao II. 8. lipnja 2003. na misnom slavlju na Delti u Rijeci. Žrtveniku su ga prinijela dva mladića, a riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predao ga je predvoditelju misnog slavlja. Prineseni misni darovi simbolizirali su i podneblje i prigodu: prof. dr. Ante Bežen prinio je reprint “Glagoljskog misala” iz 1483. god., akademik Milan Moguš reprint “Senjskog misala”, prof. dr. Dragutin Pavličević zbornik “Krbavska bitka i njezine posljedice”, general Hrvatske vojske Jozo Miličević, u pratnji dvojice vojnika, prinio je veliku svijeću s hrvatskim grbom i trobojnicom koju je kasnije zapalio predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Propovijedao je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović. Naglasio je kako se nismo sastali radi slavlja vlastitog poraza, nego da se sjetimo naših prethodnika “koji su ovdje pred 510 godina podložili svoja leđa i ponijeli teški križ da bi zaštitili živote svojih obitelji, svoj kraj i zavičaj... Ne trebamo biti robovi prošlosti, ali onaj koji ne vidi razloga za zahvalnost prema ljudima koji su nas u prošlosti zadužili, neće vidjeti također razloga da danas radi za one koji će nakon nas doći... Uspostavom samostalne hrvatske države naša obveza prema onima koji su nas u prošlosti zadužili lakše je ostvariva. Trebamo ovamo dodati da nije samo Krbavsko polje 9. rujna 1493. god. mjesto i vrijeme kada su za nas na ovim prostorima naši prethodnici ponijeli svoj križ i naš križ. Bilo je mnogo drugih vremena i mnogo drugih mjesta gdje se to događalo. Ne mislimo pod hrvatskim mučenicima samo one koji su “etnički Hrvati”, nego na sve one koji su u duhu poruke današnjega Pape živjeli i umrli kao svjedoci vjere, sve tamo od sv. Duje do Alojzija Stepinca i današnjih dana kao i za one koji su se borili da ovdje bude više slobode, sloge, mira i zadovoljstva. Ima među tima i onih iz drugih naroda i vjera: Mađara, Srba, Albanaca, Židova, muslimana i drugih. Svi su oni uključeni u tu plejadu hrvatskih mučenika ako su svoj život založili i izložili za dobro ljudi na ovim našim hrvatskim prostorima.
U novu crkvu na Udbini nećemo ugrađivati neprijateljstvo ni prema kome. Mi želimo izgraditi crkvu na čast svih onih koji su znali živjeti i umrijeti za to da bi se ovdje nastavio život u miru i sigurnosti; u miru i sigurnosti za sve one koji ovdje žive ili će živjeti, za Hrvate i Srbe, za katolike i pravoslavce, vjernike i nevjernike - rekao je među ostalim biskup Bogović.

Misno slavlje završilo je hrvatskom himnom. U nastavku svečanosti nazočne su pozdravili ličko-senjski župan Milan Jurković, predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, a ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Milan Kruhek održao je predavanje” Deveti rujna 1493.na Krbavskom polju”. Na kraju je sve pozdravio predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije Ivica Mataija. Predsjednik Tomčić, pozdravljajući sadašnje i buduće hodočasnike, izrazio je punu potporu Hrvatskog sabora izgradnji Crkve hrvatskih mučenika i pozvao sve koji mogu pomoći da to i učine. Naglasio je kako se ovom svečanošću slavi hrabrost, požrtvovnost, odanost domovini i duh zajedništva koji su iskazali naši preci žrtvujući za nju živote kao što su to učinili naši branitelji u Domovinskom ratu. Njihova žrtva opravdava izgradnju Crkve hrvatskih mučenika koja će biti doprinos zahvalnosti svima onima koji su svojom žrtvom otvorili put nade hrvatskom narodu i za našu sadašnjost i za našu budućnost. Hrvatski sabor će tom projektu pružati moralnu i materijalnu pomoć.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su operni pjevači Olga i Bojan Šober koji su izveli skladbe Ivana pl. Zajca, Ljube Kuntarića i Marije Radić. Oduševljenje svih izazvala je završna arija iz Zajčeve opere “ Nikola Šubić Zrinski”.

Nakon misnog slavlja veći broj sudionika okupio se na prigodnom domjenku u prostorijama Osnovne škole u Udbini.

U programskoj knjižici, čiji su izdavači Gospićko-senjska biskupija i Izvršni odbor za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika, objavljeni su, osim programa svečanosti, cjeloviti tekst spomenutog predavanja dr. Kruheka, zapis popa Martinca o Krbavskoj bitki u II. novljanskom brevijaru, mons. dr. Mile Bogović opisao je motive koji su potakli organizatore na ovaj pothvat, izneseni su najosnovniji podatci o Krbavskoj bici, nekadašnjim crkvama ovog područja, citati pape Ivana Pavla II. i drugih crkvenih autoriteta o mučenicima za vjeru, opće informacije o obilježavanju godišnjice Krbavske bitke te popis članova odbora i pododbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.