<script type="text/javascript"> /*"); // ]]> <noscript><div><img src="http://localhost/brojac/stat.php" alt="" />

Kamen temeljac buduće crkve.

 

 

 

Novosti

Crkva hrvatskih mučenika na Udbini


Promocija Kalendara i knjige hrv. mučenika u Matici hrvatskoj

Zagreb, 19. prosinca 2005. - U prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu uz iznimnu posjećenost (oko 200 osoba) predstavljeni su knjiga, kalendar i doplatna marka Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Organizatori skupa su Matica hrvatska, Društvo Ličana «Vila Velebita» i Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije. O tiskovinama su govorili prof. dr. Ante Bežen (Knjiga Hrv. mučenici za vjeru i dom), prof. Stjepan Sučić (Hrvatska knjiga i mučeništvo) i msgr. dr. Mile Bogović (Idejni projekt CHM na Udbini). Mješoviti zbor «Bašćina» i pjevači župe sv. Josipa pod ravnanjem prof. Josipa Škvorca susret su uljepšali skladbama: Živjela Hrvatska (glazba Ivan pl. Zajc, tekst A. Šenoa, i Filip Vrcan) i Oj ti vilo, vilo Velebita (glazba Mijo Majer).

Predstavljanje u Matici hrvatskoj.

Uručenje dara za CHM

Gospić, 27. rujna 2005. Uručenje dara za CHM Predstavnici Športskog saveza Ličko-senjske županije i Caritasa Gospićko-senjske biskupije uručili su msgr. dr. Mili Bogoviću, biskupu gospićko-senjskom novčani dar od 10.540 kn koji je prikupljen od ulaznica i darova donatora na utakmici NK Dinamo-veterani protiv Nogometne reprezentacija hrvatskih liječnika održane u Gospiću 9. rujna 2005.

U ime Caritasa Gospićko-senjske biskupije govorio je vlč. Luka Blažević, ravnatelj. Istaknuo je značenje ove akcije koja doprinosi širenju homogenizirajuće ideje mučeništva u hrv. narodu.

U ime Športskog saveza govorio je g. Stipe Čačić. Predstavio je događanja 9. rujna na utakmici, nabrojao sve sponzore koji su svojim sredstvima pomogli odvijanje ove humanitarne akcije, te posebno istaknuo grad Zagreb koji je podmirio sve troškove organizacije. Obvezao se i iduće godine pokrenuti kakvu sličnu akciju.

Otac biskup se svima nazočnima zahvalio na do sada učinjenom i s njima se zadržao u duljem prijateljskom razgovoru.

Draženko Tomić

Tiskovna konferencija
Omot knjige

IZVRŠNI ODBOR CRKVE HRVATSKIH MUČENIKA
A. Starčevića 19, 53000 Gospić (tel. 053/572-363)
i
VERBUM- NAKLADNIŠTVO I KNJIŽARSTVO
Trumbićeva obala 1, 21000 Split (tel. 021/340-260)

Pozivaju Vas na
konferenciju za medije o proslavi na Udbini 9. rujna i na predstavljanje knjige o hrvatskim mučenicima

Nazočnim novinarima bit će podijeljen program proslave 9. rujna i recenzentski primjerak knjige.

Konferencija za medije i predstavljanje knjige održat će se u ponedjeljak 5. rujna 2005. s početkom u 11.00 sati u dvorani Tajništva Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, Kaptol 22. Srdačan pozdrav!

Mons. Mile Bogović, v. r. i Miro Radalj, v. r. Predsjednik Izvršnog odbora CHM direktor

Gospić, 12. kol. 05

Objavljen Liturgijski vodič za udbinski proslavu 9. rujna

U četvrtak 11. kolovoza iz tiska (Og-grafika, Ogulin) je izišao Liturgijski vodič kojeg je pripremio i objavio odbor za proslavu polaganje kamena temeljca i blagoslov gradilišta Crkve hrvatskih mučenika 9. rujna na Udbini.

Uz pozdravnu riječ biskupa domaćina Mile Bogovića vodič donosi i poziv na polaganje kamena temeljca i blagoslov gradilišta od strane biskupa Hrvatske biskupske konferencije kao i sam tijek misnog slavlja.

Misna svečanost će započeti u 11 sati a predvoditi će ju zagrebački kardinal Josip Bozanić uz hrvatske biskupe i svećenike.
Kod službe riječi čitanja će čitati predstavnici tri hrvatske metropolije, a za vrijeme blagoslova gradilišta klapa Hrvatske ratne mornarice «Sv. Juraj» će otpjevati psalam «Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.»
Prinos darova: oni će sadržajem i nazivom biti vezani za mučeništvo na hrvatskim prostorima a za vrijeme skupljanja milostinje združeni zborovi biskupije će otpjevati pjesmu «Od sva se četiri vjetra» koju je za ovu priliku spjevao fra Vice Blekić a uglazbio akademski glazbenik Josip Magdić.

Liturgijski vodič donosi i tekst križnog puta koji će započeti u 9.30 s Krbavskog polja od crkve Sv. Marka groba a kojem se kasnije mogu hodočasnici priključiti na pojedinim postajama kako tko pristigne. Liturgijski vodić donosi i podsjetnik na ideju gradnje Crkve hrvatskih mučenika, sastav odbora i pododbora za njenu gradnju kao i obavijesti darovateljima. Osim toga istovremeno je tiskan i prigodni plakat koji je s liturgijskim vodičem odaslan u sve hrvatske župe.

Zvonko Ranogajec

 

Prihvaćeno arhitektonsko-urbanističko rješenje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

Slika 1

Slika 2

Na osnovi odluke Glavnog odbora akcije za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, 17. travnja 2004. raspisan je javni, opći i pozivni, anonimni natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja Crve hrvatskih mučenika na Udbini. Rok predaje natječajnih radova bio je 31. kolovoza 2004. godine.

U zadanom roku stiglo je 28 rješenja. Pregledom prispjelih natječajnih radova Ocjenjivački sud je ocijenio da nije dostavljen niti jedan rad koji bi u cjelini zadovoljio očekivanu kvalitetu te zavrijedio jednu od raspisanih nagrada. Zaključeno je, međutim, da se mogu izdvojiti četiri (4) natječajna rada koji su u svojem većem dijelu idejom dosegli razinu za koju se pretpostavlja da bi se doradom moglo doseći dobro urbanističko-arhitektonsko rješenje. Sva četiri autora (grupe autora) dostavili su na vrijeme dorađena rješenja. Ocjenjivački sud na sjednici održanoj 22. studenoga održanoj u prostorijama Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, završio je svoj rad izabravši kao najbolje rješenje rad autora Nikole Bašića iz Zadra.

Ocjenjivački sud sačinjavaju (abecednim redom): Mile Bogović, predsjednik, Ivan Celio Cega, Nenad Fabijanić, Hrvoje Giaconi, Milan Kruhek, Tomislav Premerl, Matija Salaj, Bernardin Škunca i Anton Šuljić. Zamjenik člana je Stipe Mudrovčić, a izvjestitelji su Ante Pašalić i Gordana Vuković.

Ocjenjivački sud kao najbolje rješenje proglasio je rad Nikole Bašića.

Glavni odbor je na svojoj sjednici, održanoj u prostorijama Hrvatskog sabora u Zagrebu 3. prosinca 2004. godine prihvatio odluku Ocjenjivačkog suda i odredio da se krene u izradu glavnog i izvedbenog projekta.

 

Zahvalni smo Bogu na poseban način što se ovdje danas nađoše čelnici najviših državnih i crkvenih ustanova da, nakon 510. godina, zajedno s okupljenim narodom i sa svima koji su s nama udruženi preko televizijskog i radio prijenosa i koji će o ovome čitati u tiskovnim medijima - da svi zajedno - odamo počast i izrazimo zahvalnost onima koji su, tijekom cijele naše povijesti, pali kako bismo mi smogli snagu ostati i opstati na ovom tlu. Nismo, braćo i sestre, došli ovamo slaviti davni vlastiti poraz, nego upravo tu velikodušnu spremnost naših prethodnika da život polože za druge. Svima nam je drago da smo se danas našli ovdje, ali u nama se s radošću miješa i osjećaj tuge i kajanja. U svoje kajanje mogli bismo uključiti i žaljenje što tu počast i javnu zahvalnost ove zemlje, naroda i države nismo izrazili još prije. Ne trebamo biti robovi prošlosti, ali onaj koji ne vidi razloga za zahvalnost prema ljudima koji su nas u prošlosti zadužili, neće vidjeti također razloga da danas radi za one koji će nakon nas doći.

Dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski

Iz propovijedi na obilježavanju 510. obljetnice Krbavske bitke, 9. rujna 2003.