Održana tiskovna konferencija

Kreirano: Četvrtak, 07 Rujan 2006

Tiskovna povodom održavanja Dana hrvatskih mučenika na Udbini 9.9.2006.Gospić, 6. rujna 2006. Tiskovna konferencija povodom Dana hrv. mučenika 9. rujan 2006. na Udbini
U organizaciji Odbora za proslavu 9. rujna 2006. na Udbini u Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije u Gospiću u 12 sati upriličena je tiskovna konferencija i predstavljanje kalendara hrv. mučenika „Mučenički sjaj na licu Hrvatske“. Nazočnim novinarima obratio se gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović te podnio izvješće o proslavi na Udbini, tijeku radova na izgradnji crkve i nekim aktualnim temama u svezi toga.

Govoreći o tijeku radova na izgradnji Crkve hrv. mučenika biskup je podsjetio da su radovi započeli 21. srpnja o. g. i da su do sada obavljeni pripremni zemljani radovi i betonirani temelji. Radove izvodi zagrebačko poduzeće „Palir“ i vrijednost radova predviđenih za ovu građevinsku sezonu je 1,2 milijuna kuna. Krajem godine bit će raspisan natječaj za izvođača kompletnih radova.
    Odgovarajući na pitanja novinara o cijeni i završetku granje Biskup je rekao da bi prema nekim optimističnim predviđanjima na jesen iduće godine crkva trebala biti pod krovom. Do sada je prikupljeno oko 9 milijuna kuna, a predviđena cijena koštanja je nešto više od 30 milijuna kuna.

Upitan da prokomentira nedavna događanja o enormnoj cijeni komunalne naknade koju je propisala općina Udbina (400.000 kn, s 15% popusta), biskup je rekao: „Nije nam namjera podgrijavati situaciju i podizati tenzije, ali smo iskoristili svoju zakonsku mogućnosti i uputili žalbu nadležnim tijelima.“ O ovome je jučer (5. rujna) Biskup na Udbini razgovarao s načelnikom općine Stankom Momčilovićem. Nažalost, nije dobio nekog konkretnog odgovora.

Predstavljajući kalendar hrvatskih mučenika „Mučenički sjaj na licu Hrvatske“ biskup je podsjetio da mu je temeljna nakana istaknuti ono pozitivno u našoj prošlosti što valja ponijeti u budućnost: „Ideja zajedništva i putem ovoga medija treba prodrijeti u naše obitelji i tamo trajno ostati.“ Prihod od prodaje kalendara (10 kn po komadu) namijenjen je izgradnji crkve na Udbini.

{mosimage}VIšE O KALENDARU

Gospićko-senjska biskupija je povodom 9. rujna Dana hrvatskih mučenika objavila velike i male kalendare pod nazivom „Mučenički sjaj na licu Hrvatske“ s željom da se javnosti i u narednoj 2007. godini skrene pozornost na projekt Crkve hrvatskih mučenika.

Tekstovi autora biskupa mons. dr. Mile Bogovića ističu osobe, vremena i događaje kada se najviše patilo na povijesnim hrvatskim prostorima. To su cjeline: (1) rimski progoni, (2) provala barbara, (3) sukob Istoka i Zapada, (4) slom hrv. kraljevske moći, (5) provala Mongola, (6) „bosanska hereza“, (7) građanski ratovi u 14. st., (8) pad Bosanskog kraljevstva, (9) Stogodišnji rat s Turcima, (10-12) Prvi, Drugi i Domovinski rat. Svaka cjelina ilustrirana je jednom upečatljivom slikom – simbolom – toga stradanja.

Isprepletenost svjedočenja za vjeru s svjedočenjem za slobodu i mir očita je u popisu imena. Svjedoci za vjeru označeni su crveno-crnom bojom, a svjedoci za domovinske i općeljudske vrijednosti plavom bojom. Tako će se u ovom kalendaru na istom popisu i u istom mjesecu (veljača) naći ranokršćanski mučenik sv. Sinerot, srednjovjekovni stradalnik od Turaka fra Filip Grabovac, ili na drugoj strani Matija Gubec i Stjepan Lacković, ban i mučenik, kao i bl. Alojzije Stepinac, širokobriješki, Mostarski ili Svitavski mučenici. Ili, jedan od narednih mjeseci (svibanj) u istom popisu nakon sv. Kvirina bilježi npr. kralja Stjepana Tomaševića, Glagoljaške, Jajačke, ali i Jazovske mučenike.

Slika na naslovnici rješenje je na tragu sadržaja kalendara. Iz likova 12 svetaca u medaljonima izbija svjetlost prema Meštrovićevom licu žene i tako osvjetljava „Hrvatsku povijest“. Između trobojke i pletera imena su i toponimi iz povijesti hrvatskih zemalja. Kalendar je dizajnirao Draženko Tomić, a tiskala OG-grafika, Ogulin. Cijena velikog kalendara je 10 kn, a maloga 1 kuna. Prihod je namijenjen izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Može se naručiti u Ordinarijatu u Gospiću (Senjskih žrtava 36; 53000 Gospić) putem telefona 053/746-400, telefaksa 053/746-402 ili e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Hitovi: 4334