Spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u Cerovniku

Kreirano: Četvrtak, 28 Srpanj 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

Cerovnik, (IKA) - Proteklih tjedan dana održano je pod nazivom Pitomi Javor 2016. niz događanja u župi Cerovnik pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja a u cilju obilježavanja 25. obljetnice obrane Cerovnika i ogulinskog kraja u Domovinskom ratu pod geslom "U tebe se Gospodine uzdam! Bogu na slavu i čast; Rodu na slogu i spas!"

U duhovnom dijelu proslave u subotu 23. srpnja misu za sve žrtve II. svjetskog rata i poraća Cerovnika predslavio je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić kao izaslanik umirovljenoga biskupa Mile Bogovića u suslavlju s mjesnim župnikom Cerovnika i čuvarem svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popom Antom Luketićem. Na misi su se okupili i tajnik Kabineta ministra Ivan Anton Žlimen, načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević, zamjenik gradonačelnika Ogulina Tone Radočaj kao i brojni predstavnici braniteljskih udruga i hodočasnika. Misu je liturgijskom glazbom animirao udruženi zbor Cerovnika, Oštarija i Zagorja uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.
Danas slavimo 25. obljetnicu obrane Cerovnika i ogulinskog kraja na Pitomom Javoru i zahvaljujemo Bogu na obrani našeg kraja u Domovinskom ratu. Isto tako obilježavamo 530. obljetnicu od prvog spominjanja Cerovnika u Modruškom urbaru, istaknuo je na početku domaćin, župnik Cerovnika pop Ante Luketić koji je podsjetio na 210 žrtava I. i II. svjetskog te Domovinskog rata s prostora Cerovnika. Mons. Šporčić koji je krajem 70-tih godina prošlog stoljeća upravljao tom župom istaknuo je da su svi oni koji su dali svoje živote za bližnje, svoju obitelj, svoj kraj i narod radikalno slijedili Isusa Krista koji se žrtvovao za sve nas, jer je u njima bilo posijano sjeme usađeno od Boga na krštenju. No, opasno je život shvaćati samo kao patnju i žrtvu, jer kroz euharistiju to postaje radost i zahvalna žrtva. Žrtve Cerovnika među kojima prednjači vlč. Dragutin Fifka kojeg su svibnja 1943. godine ubili četnici na putu prema svojoj župi vrijedni su spomena i težnje da nas sačuvaju u jedinstvu, rekao je mons. Šporčić.

Hitovi: 1686