Trogir: Misa uz 70. obljetnica mučeničke smrti fr. Dominika Barača

Kreirano: Ponedjeljak, 23 Studeni 2015

Trogir, (IKA) - U samostanskoj crkvi Sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru, dominikanci i vjernički puk Trogira i okolice, u svečanoj dopodnevnoj misi u nedjelju 22. studenoga, na svetkovinu Krista Kralja, spomenuli su se 70. obljetnice mučeničke smrti dr. fr. Dominika Barača, trogirskog dominikanca

za kojega je Izborna provincijska skupština održana 2012. u dominikanskom samostanu u Bolu na Braču, službeno poduprla pokretanje kauze za beatifikaciju. Misu zadušnicu predslavio je o. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, suslavili su dominikanci iz samostana, a pjevao mješoviti župni zbor "Bl. Augustin Kažotić" iz zagrebačke župe Kraljice svete krunice pod ravnanjem prof. Marija Perestegija. Misu je prenosio Prvi program Hrvatskoga radija, a prije mise u 10-minutnoj reportaži predstavljen je život i tragični završetak mladog dominikanca, rodom iz Dubrovnika, doktora filozofije, kojega je nedužnoga, bez ikakve krivnje, komunistički sud osudio na smrt strijeljanjem. Prije mise provincijal Gavrić otkrio je spomen ploču na zgradi trogirskog Suda, iz kojega je 17. studenoga 1945. fr. Dominik izveden na strijeljanje.

U propovijedi provincijal je okupljene upoznao s plodnim svećeničko-redovničkim i znanstvenim životom fr. Dominika te njegovim tragičnim krajem. Spomenuo je da je fr. Dominik rođen je 14. srpnja 1912. u Slanome, u Dubrovačkom primorju. U Red propovjednika stupio je 1930. Studij filozofije i teologije započeo je u Dubrovniku (1931.-1934.), a nastavio u Walberbergu kraj Koelna, gdje je 1936. zaređen za svećenika. Studij sociologije usavršava pod vodstvom poznatoga njemačkog sociologa, dominikanca Eberharda Weltyja radnjom o socijalnoj filozofiji boljševizma, iz čega je postigao lektorat. Licencijat (magisterij) postiže u Louvainu, u Belgiji. Doktorirao je na Angelicumu u Rimu 1942. o socijalnoj filozofiji boljševizma, na njemačkom jeziku. Vrativši se u Hrvatsku, predaje na Dominikanskom filozofsko-teološkom učilištu u Dubrovniku. U izdanju Dominikanske naklade "Istina" u kolovozu 1944. objavljuje knjigu "Socijalna filozofija boljševizma", tj. hrvatski prijevod doktorske disertacije, a posvetio ju je "Istini i pravdi". Knjiga je tiskana u Dubrovniku u 2080 primjeraka. Ta ga je knjiga koštala života, sažeo je u propovijedi provincijal Gavrić, te istaknuo kako je fr. Dominik tim svojim djelom želio hrvatsku javnost temeljito upoznati s boljševičkim zabludama. Komunistička vlast nije mogla prihvatiti niti zanemariti odvažan i bezuvjetan stav tridesetrogodišnjega dubrovačkog dominikanca", kazao je Gavrić, te dodao kako "optužnica nije sačuvana, a u prijepisu presude okrivljuje ga se zbog 'terorističkog protunarodnog rada i organizovanja terorističkih oružanih banda'. A 'kao uvjereni ustaša neistinitim prikazivanjem prilika u jednoj od savezničkih država koristio njemačkom okupatoru i ustaškoj 'promičbi' da bi zavaravanjem neupućenog naroda pridobio ga za oružanu borbu protiv narodno-oslobodilačke vojske i naših saveznika, pak je u tu svrhu u 1944. godini dao štampati i rasturivati knjigu 'Socijalna filozofija boljševizma'." Prijeki vojni sud 18. lipnja 1945. u Dubrovniku izrekao je dr. Dominiku Baraču kaznu "smrti strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava". Smrtna presuda strijeljanjem izvršena je u Trogiru u subotu 17. studenoga 1945. u šest sati ujutro. Iz skupine od 34 zatvorenika, strijeljano ih je trideset, a četvorica su pomilovana. Posmrtni ostaci fr. Dominika Barača kasnije su ekshumirani i položeni u novu dominikansku grobnicu na splitskom groblju Lovrincu", zaključio je fr. Gavrić.

U nastavku propovijedi o Kristu Kralju svega stvorenoga, usporedio je mržnju komunističkog totalitarizma naspram ljubavi Kristove koju je živio fr. Dominik.

U popodnevnim satima 21. studenoga održan je u Sportskoj dvorani "Trogir" memorijalni turnir u malom nogometu "Fr. Dominik Barač". U povodu 70. obljetnice fr. Dominikove mučeničke smrti započelo je snimanje dokumentarnoga filma o njemu, a Zoran Homen iz Križevaca napravio je i prvi portret mučenika, prikazujući ga u klaustru dominikanskoga samostana u Dubrovniku. Ta će slika biti i na prigodnoj spomen-sličici koja će se naći i uz prigodan životopis fr. Dominika Barača te u albumu "Velikani vjere u Hrvata" koji je uz svoju 50. obljetnicu postojanja objavio Mali koncil - MAK, izvijestila je dominikanska mrežna stranica.

Hitovi: 4403