Spomen na ubijene svećenike

Kreirano: Četvrtak, 19 Studeni 2015

Banjolučka biskupija brižno njeguje spomen na svoje mučenike, posebno na svoje ubijene svećenike. Uz obljetnice njihove smrti redovito se slave svete mise, često i uz druge odgovarajuće sadržaje. U mjesecu studenom dvije su takve obljetnice.

 

Tako se 7. studenoga u župi Ravska spomenula 23. obljetnice mučeničke smrti mladog župnika Ivana Grgića (1960.-1992.) misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio pomoćni biskup mons. Marko Semren. Bio je to ujedno i biskupijski Dan mladih koji su prije mise – predvođeni biskupom i svojim svećenicima – obavili pobožnost Križnoga puta pješačeći nekoliko kilometara od mjesta Ivanova ubojstva do župne crkve. Sudjelovao je i veći broj domaćih vjernika, kao i nešto hodočasnika iz drugih župa, a redovito im se pridružuje i Ivanov brat i sestra koji s obiteljima dolaze iz Slavonije i Baranje, gdje danas žive. Taj se spomen održava redovito, jedino je izostao u godini velikog izgona vjernika 1995. godine.

Isti je biskup predvodio i misno slavlje 18. studenoga u župnoj crkvi sv. Roka u Bosanskoj Gradiški za ubijenog svećenika mons. Kazimira Višatickoga (1939.-2004.) koja je kao rijetko kada bila ispunjena vjernicima iz te župe i iz susjednih župa u Hrvatskoj, gdje ih veći broj živi nakon izgona 1995. I svećenika je ove godine sudjelovalo čak 12, a uz biskupa su bila dvojica Kazimirove braće: Adolf i Karlo. Bolesnoga župnika vlč. Peru Čolića zastupao je župni vikar vlč. Boris Ljevak, koji je na početku pozdravio biskupa i sve nazočne. Među vjernicima je bila i Kazimirova rodbina kao i veći broj časnih sestara. Tumačeći misna čitanja koja su govorila o hrabroj majci Makabejki koja je u jednom danu gledala smrt sedmorice svojih sinova podržavajući ih u vjernosti Božjem zakonu, biskup je istaknuo da se danas uz mučenika Kazimira i njegovu žrtvu spominjemo i snažne vjere njegove majke koja je iz svoje brojne obitelji Bogu darovala čak četiri sina za svećeničku službu. I ona je doživjela smrt svoga najstarijeg sina svećenika, štoviše u noći ubojstva bila je s njim u župnoj kući. Gostoljubiva župna zajednica sve je nazočne nakon mise zadržala na objedu i bratskom druženju.

Anto Orlovac

Hitovi: 4459