U Viškovu postavljena bista fra Marijana Blažića

Ispis
Kreirano: Ponedjeljak, 06 Srpanj 2015

Viškovo, (IKA) - U Viškovu, iznad Rijeke, 4. srpnja prigodom proslave 150. godišnjice posvete crkve sv. Mateja, na novouređenom trgu pred crkvom, postavljena je bista fra Marijana Blažića. Taj znameniti sin te općine, rođen u Marinićima, bio je franjevac, svećenik, prirodoslovac i poznati propovjednik.

Dugo je živio u samostanu Male braće u Dubrovniku, gdje je bio profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i na Franjevačkoj teologiji. Nakon što su partizani oslobodili Dubrovnik, uhapsili su ga s još nekoliko svećenika i nekoliko desetaka uglednih Dubrovčana. Kako druge, tako i njega, nevine i bez suda, ubili su 25. listopada 1944., na nekadašnjem franjevačkom otočiću Daksi pokraj Dubrovnika.

Prije osamostaljenja Hrvatske njegovo ime u rodnom mjestu nije se ni spominjalo. Čak i u obiteljskoj sredini izgovaralo se ono potiho, iako su njegova pisma, fotografije i uspomene na njega u obitelji brižno čuvane. Nakon što je, 10. svibnja 1997., znanstvenim skupom u rodnoj općini i postavljanjem spomen-ploče na njegovoj rodnoj kući, obilježena 100. godišnjica njegova rođenja, ovo je drugi put da mu rodno mjesto na posebno svečan način iskazuje čast, te tako čuva uspomenu na njega. Grad Dubrovnik počastio ga je također ulicom koja nosi njegovo ime.

Hitovi: 4129