"Dani sjećanja" na žrtve Burića štale u Garevcu

Kreirano: Utorak, 02 Lipanj 2015

Garevac, (IKA/KTA) - U nedjelju, 31. svibnja kod Spomen kapelice Burića štale u Garevcu slavljena je misa povodom Dana sjećanja i sedamdesete obljetnice stradanja žrtva Burića štale iz godine 1945.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predslavio je dr. sc. Niko Ikić, profesor dogmatske teologije na KBF-u u Sarajevu. U Garevcu se ove godine okupilo oko 350 osoba. Na početku mise župnik Filip Brajinović pozdravio je sve nazočne, te ukratko podsjetio na sedamdesetu obljetnicu okrutnog ubojstva zatočenih Hrvata katolika u Burića štali od 25. do 28. svibnja 1945., kojih je bilo oko pet stotina. Više od četiri stotine ih je ubijeno bez suđenja, bez presude, bez mogućnosti da se brane, bez dokazane krivice. Župnik je potakao da isto tako molimo i za one koji su taj strašni zločin počinili, jer nisu znači što čine.

„Na svetkovinu Presvetog Trojstva zajedno s drugima u Bosanskoj Posavini ovdje obilježavamo 70. godišnjicu strašne pogibije 463 žrtave od kojih je velika većina bila Garevljana. Ovo neka bude sveto prisjećanje prožeto ljubavlju prema nastradalima. Ovo neka bude tiha zahvala za njihov život i mučeničku smrt. Ovo neka bude iskrena molitva za njih kao i za sve nas žive s jasnom porukom: Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo, ovdje se ne umire samo da bi se umiralo, ovdje se umire da bi se živjelo", poručio je na početku mise dr. Ikić.

U prigodnoj propovijedi se osvrnuo na svetkovinu Presvetog Trojstva a zatim na obilježavanje 70. obljetnice stradanja u Burića štali.

„Sestre i braćo u Kristu, danas se ovdje nismo okupili da osuđujemo bilo koga, nego da u svojoj vjeri častimo svoje mučenike i molimo njihov zagovor za daljnji život kraj Pašinca i Topolika koje su oni toliko zalili svojom krvlju da je tamo zemlja disala još punih sedam dana poslije njihove pogibije, kako su očevici zapisali. I pri ovom sjećanju na naše stradale kada izražavamo ljubav i poštovanje prema našim žrtvama mi se sjećamo Isusove zapovijedi: ljubite i svoje neprijatelje. Znam da je to teško prihvatiti. Mi bismo najrađe pružili ruku neprijatelju da mu poželimo vječni mir i pokoj. Možda bismo također rado postupili u duhu pravila: zub za zub, oko za oko – što predstavlja dominantno ozračje Staroga zavjeta. Novi zavjet pak radikalizira zakon ljubavi i milosrđa čak i prema neprijateljima. Znamo da ljubavi nema bez pomirenja i praštanja. Pomirenje bi za nas moralo biti neka vrsta ozdravljenja, pročišćenja vlastite memorije, udaljavanja od vlastite grešnosti, moralo bi biti aktivni napor oko novog srca, novog društvenog ozračja", istaknuo je dr. Ikić.

Na misi je nazočilo nekoliko uglednika iz političkog i kulturnog života.

Kako je ove godine i 70-obljetnica stradanja žrtava u ovome dijelu Bosanske Posavine. HKD- Napredak Odžak, Udruga „Fra Grga Vilić" i župe Doborskog dekanata organizirali su devetodnevni program za obilježavanje ovogodišnjih Dana sjećanja s područja župa Garevac, Pećnik, Potočani, Svilaj Brusnica, Donje i Gornje Dubice, Balegovca - Novog Sela, Odžaka, Šamca, Brčkog, Modriče i drugih mjesta. Od svih ovih mjesta samo iz Garevca i Posavske Mahale je poginulih oko 1000 osoba, a iz ostalih mjesta je likvidirano oko 2870 žrtava. Ovo je svakako samo broj registriranih osoba, a koliko ih ima ne evidentiranih i neregistriranih nije poznato.

Ovi Dani sjećanja redovito se u Garevcu održavaju od 2006. godine. Do 1990. godine se o ovom stravičnom zločinu nije ni smjelo govoriti. Štala, koja je preživjela i ovaj rat, svjedok je svega što se događalo. Zadnjih godina je uređena, te ju se može posjetiti. Unutra su popisana i postavljena imena svih nastradalih, kao i imena onih koji su preživjeli te dane. Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski također je slavio misu u Burića štali za sve žrtve Garevca i okolnih mjesta.

Hitovi: 4596