Biskup Škvorčević pozvao na molitvu u povodu 20. obljetnice "Bljeska" i 70. obljetnice završetka II. svjetskog rata

Kreirano: Srijeda, 22 Travanj 2015

Požega, (IKA) – Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije poziv na molitvu u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" i 70. obljetnice završetka II. svjetskog rata.

Biskup u pozivu piše:

"U srijedu 1. svibnja 2015. navršava se dvadeset godina od vojno-redarstvene akcije 'Bljesak' kojom su oslobođeni zapadno-slavonski prostori i omogućen povratak prognanima u njihova mjesta boravka. Navedenoga dana želimo izraziti svoju vjerničku zahvalnost Bogu i hrvatskim braniteljima za dar slobode. Istovremeno su nam u sjećanju teške patnje i trpljenja, progoni, ubojstva i nestanci brojnih ljudi, materijalna razaranja, poremećeni međuljudski odnosi, duboke rane u dušama mnogih. Sve to mučno i teško povjerimo Bogu i Spasitelju našem Isusu Kristu čija je muka i smrt na križu i pobjeda nad zlom i smrću izvor istinske nade i lijeka za rane u dušama. Molimo da nam on snagom svoga Duha udijeli moć milosrđa i praštanja po kojem se ostvaruje naša nutarnja sloboda od zla.

Spominjemo se dvadesete obljetnice 'Bljeska' o 70. obljetnici završetka II. svjetskog rata. Na teške posljedice toga rata podsjećaju nas Jasenovac, Stara Gradiška, Slatinski Drenovac i tolika druga mjesta ljudskih stradanja. Valja nam stoga u svoju molitvu i nastojanje oko praštanja, milosrđa i pomirenja uključiti sve one koji još uvijek svoje strategije grade na zlu i osveti, da im Gospodin pokrene savjesti na obraćenje i istinsko nastojanje oko liječenja rana prošlosti i izgradnje sadašnjosti i budućnosti na vrijednostima koje pojedincima, skupinama i narodima osiguravaju dostojanstvo, blagostanje i mir".

Požeški biskup Škvorčević odredio je da se 1. svibnja u svim župama njegove biskupije "u svibanjsku pobožnost i misu uključi navedene nakane i pozove vjernike na pravo evanđeosko raspoloženje prema teškim događajima naše nedavne prošlosti, na što nas je potaknuo i papa Franjo proglašenjem Godine Božjeg milosrđa. Tijekom cijeloga svibnja upravljajmo Kraljici mira svoju žarku molitvu za mir u domovini i svijetu", potaknuo je biskup. Pozvao je svećenike Novogradiškoga, Novljanskoga i Pakračkoga dekanata da 1. svibnja, na 20. obljetnicu "Bljeska", sudjeluju na misi u 11 sati u okučanskoj župnoj crkvi.

Hitovi: 4104