Obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava

Kreirano: Petak, 20 Veljača 2015

Slavonski Brod, (IKA) - Osamdeseta obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, odnosno pogibije osmorice seljaka iz odvoračkih sela: Stjepana Gunčevića, Antuna Ercegovića, Mate Pejića, Đuke Štimca, Petra Topalovića, Ivana Jankovića, Ivana Katalinića i Antuna Perkovića, koje su 19. veljače 1935. godine u Sibinju ubili jugoslavenski žandari jer su krenuli u prosvjede protiv represije velikosrpskog režima svečano je u četvrtak, 19. veljače obilježena u Sibinju kod Slavonskog Broda, koji je toga dana proslavio i dan općine. Nazočni su bili predstavnici udruga, političkog i društvenog života.

U želji da se o toj jubilarnoj obljetnici na dostojanstveniji način prisjete svojim poginulih sumještana, program je ove godine bio znatno sadržajniji od dosadašnjih.
Nakon svečane sjednice općinskog vijeća i polaganja vijenaca na spomeniku Sibinjskim žrtvana i spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu služena je misa u sibinjskoj župnoj crkvi sv. Ivana Krsitelja. Misno slavlje, koje je uz još četvoricu susjednih župnika predvodio, domaći župnik Tomislav Vlaović započeo je navođenjem imena Sibinjskih žrtava i poginulih hrvatskih branitelja, a potom blagoslovio zastavu Općine. Sibinjske žrtve bile su inspiracija za izgled grba na zastavi, koji prikazuje pelikana (simbol Kristove muke, žrtve i ljubavi za čovjeka) raskriljenih krila koji štiti gnijezdo i hrani ptiće svojom krvlju.
Povezujući misna čitanja sa hrvatskom poviješću, župnik Vlaović je posvjestio kako je i hrvatski narod na svoj način prošao crveno more da bi došao u obećanu zemlju. "Hrvatski je narod uvijek bio vjeran Bogu, ponosan narod koji voli svoju domovinu. Darovana od Boga, ona je nama najljepša i najbolja. Mojsije je primjer kako se moli za svoj narod. I mi smo pozvani poput njega propovijedati svom narodu, al ne tako da ga opominjemo, nego životom svjedočimo. I kada nam desnice budu drhtave, srce nam treba uvijek biti čvrsto. Danas se sjećamo naših sinova, koji su za ono najsvetije bili spremni odreći se i samih sebe, izgubiti i svoj život. Mučki pogubljeni samo zato jer su krenuli u mirne prosvjede da brane svoju slobodu, čast, domovinu, oni su konkretno posvjedočili kako se propovijeda životom", rekao je između ostalog župnik Vlaović. Poručio je da u iščekivanju svetosti našeg blaženog Stepinca, sve one darove koje nam je Gospod dao stručnost pamet… ne zatomimo u sebe, jer to je grijeh, nego ih upotrijebimo za opće dobro.
U spomen svojim poginulim sumještanima dan ranije članovi trkačkog kluba Braca, po nimalo lakom terenu, istrčali su osamnaest kilometara pravog maratona "Putevima Sibinjskih žrtava", a Nataša Travarević, magistrica povijesti prezentirala je svoju monografiju o Sibinjskim žrtvama.

Hitovi: 4968