Biskup Komarica: Valja vrednovati mučeničku smrt don Jurja Gospodnetića

Kreirano: Petak, 05 Prosinac 2014

Hvar, (IKA) – Banjolučki biskup Franjo Komarica u razgovoru za "Prigodnik", službeno glasilo Hvarske biskupije, komentirao je mogućnost pokretanja postupka za proglašenje blaženim svećenika mučenika Jurja Gospodnetića iz Postira na Braču.

On je za vrijeme službe upravitelja župe u Bosanskome Grahovu u srpnju 1941. godine okrutno mučen i ubijen. Biskup Komarica na početku je izrazio radost na ozbiljnu zanimanju za život i mučeničku smrt svećenika Jurja Gospodnetića, ali i na činjenici što se danas o mučeništvu svećenika Jurja može javno govoriti.
"Valja vrednovati njegovu mučeničku smrt iz ljubavi prema Isusu Kristu i vjernicima, koji su bili povjereni pastirskoj mu brizi u župi Bosansko Grahovo u Banjalučkoj biskupiji. Zahvalni smo Bogu da je došao trenutak kada se mogu iznijeti nepobitne činjenice iz nedavne dramatične povijesti Crkve na našim prostorima", istaknuo je mons. Komarica, podsjetivši da je papa Ivan Pavao II. pozvao sve na temeljito istraživanje i vrednovanje svećenika, redovnika i laika koji su u tijeku prošloga stoljeća podnijeli mučeništvo zbog vjernosti svome poslanju u Crkvi.
Dodao je da je Banjolučka biskupija za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i poraća, kao i Domovinskoga rata dala najveći broj žrtava iz redova svećenika. "Među tim žrtvama ima veći broj istinskih svjedoka vjere. Kao takvi, oni su ujedno i kandidati za uzdignuće na 'čast oltara.' Zaslužuju da se njihovi 'slučajevi' posebno i temeljito istraže, te da se provede crkveni postupak za njihovo proglašenje blaženima, odnosno svetima. Među tim svjedocima vjere iz vremena Drugoga svjetskoga rata svakako je i mladi svećenik don Juraj Gospodnetić", izjavio je biskup Komarica, istaknuvši da je svijest o mučeništvu župnika Gospodnetića i progonstvu vjernika katolika sačuvana kod mnogih.
Banjolučki biskup u izjavi za "Prigodnik" istaknuo je da je nakon savjetovanja s konzultorima i članovima svećeničkoga vijeća odlučio započeti pripravu za početak postupka za proglašenje blaženim i svetim nekoliko ubijenih svećenika iz vremena Drugoga svjetskoga rata, i to za četvoricu župnika, među kojima je i don Juraj Gospodnetić. Podsjeća da je službeno izvijestio Biskupsku konferenciju BiH na redovitomu ljetnom zasjedanju ove godine, te da je zatim, nakon što su biskupi jednoglasno podržali njegovu nakanu, početkom rujna zatražio od Kongregacije Svete Stolice za proglašenje blaženih i svetih dopuštenje za službeni početak kanonskoga procesa. "U međuvremenu – kako nam je rečeno iz Kongregacije – možemo prikupljati sva raspoloživa pismena svjedočanstva o spomenutoj četvorici svećenika. Treba pronaći ljude koji će pod prisegom iznijeti svjedočanstva, posredna i neposredna, o životu i smrti don Jurja Gospodnetića", izjavio je mons. Komarica, dodavši kako je već započeo skupljati svjedočanstva od njegovih župljana koji ga pamte i onih koji su o njemu slušali od svojih roditelja.

Hitovi: 4722