DOKUMENTARNI FILM O MONS. KAZIMIRU VIŠATICKOM UZ DESETU OBLJETNICU MUČENIČKE SMRTI

Kreirano: Utorak, 25 Studeni 2014

Deseta obljetnica mučeničke smrti mons. Kazimira Višatickog, župnika župe Sv. Roka u Bosanskoj Gradiški obilježena je ove godine posebno svečano.

U dan 18. studenoga kada je cijela Hrvatska, ali i sva područja gdje žive Hrvati u mislima uz Vukovar i Škabrnju, kao simbole stradanja našega naroda, Banjolučka se biskupija sjeća svoga revnog svećenika Kazimira koji je ubijen noću 17/18. studenoga 2004. u župnoj kući te župe. Svečano misno slavlje tim povodom predvodio je pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, uz suslavlje čak 12 svećenika iz Banjolučke, susjedne Požeške te Đakovačko-osječke (nad)biskupije. Uz biskupa su bila dvojica Kazimirove rođene braće: preč. Adolf, župnik i dekan u Lištanima kod Livna i mons. Karlo, župnik u banjolučkoj župi Budžak i profesor biblijskih znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Crkva je bila ispunjena domaćim, ali i brojnim vjernicima koji su pristigli s različitih strana, uz velik broj Kazimirove rodbine i prijatelja. Biskup je, polazeći od svećeničkog gesla pokojnog Kazimira „Znam komu sam povjerovao“ (2Tim 1,12) istaknuo snagu vjere kojom je on revno svećenički djelovao cijelog života, pa i onda kada je to bilo ne samo otežano, nego i životno opasno; ostao je, nije napuštao svoga stada.

Za ovu je desetu obljetnicu urednik godišnjaka „Suza Dolinska“ raseljene susjedne župe Dolina, Milorad Oršulić Mican tiskao preklopnu spomen-sličicu pok. Kazimira s kratkim životopisom i molitvom za pokojne te je podijeljena nazočnima i zajednički izmoljena uz molitvu odrješenja koju je biskup predvodio na kraju mise.

Nakon mise je u prepunoj župnoj dvorani premijerno prikazan vrlo uspjeli polusatni dokumentarni film „Znam kome sam povjerovao“ o životu pok. župnika Višatickog kojemu je Oršulić scenarist i redatelj, a producenti Župni ured sv. Roka u Bos. Gradiški i godišnjak župe Dolina „Suza Dolinska“. Dug i srdačan pljesak na kraju bili su znak zadovoljstva okupljenih i najbolja ocjena tog vrijednog dokumentarca u koji su vrlo lijepo uklopljeni i isječci iz jedne Kazimirove propovijedi o svećeništvu, gdje se on pojavljujem „živim glasom“. Tekst mons. Ante Orlovca kojim je ispričan Kazimirov život čitaju spikeri okučanske radio-postaje Bljesak.

Domaći župnik vlč. Pero Čolić bio je brižan domaćin, srdačno je pozdravio biskupa, svećenike, pokojnikovu rodbinu i sve nazočne,  a sa svojim župljanima pobrinuo se i ovaj put za okrjepu i ugodno druženje svih nazočnih.

 

Anto Orlovac

Hitovi: 5123