Spomen Bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta

Kreirano: Subota, 11 Svibanj 2013

Bleiburg, (IKA) - Spomen 68. obljetnice Bleiburške tragedije, pod pokroviteljstvom desetak županija, gradova i općina republika Hrvatske i BiH te hrvatskih iseljeničkih zajednica održan je u subotu 11. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, gdje je svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. 
Nakon hrvatske himne, okupljene su pozdravili uime pokrovitelja virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić i potpredsjednik pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu Josef Lobnig. Ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu o. Josip Bebić u pozdravu je uime Ravnateljstva Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, kao i uime Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu zahvalio na domaćinstvu klagenfurtskom biskupu Aloisu Schwartzu.

Mons. Barišić u propovijedi je istaknuo da se nalaze okupljeni na poljima skrivenih zločina Bleiburške tragedije koju je nakon završetka rata počinila komunistička ideologija, jedna od tri bezbožne ideologije XX. stoljeća. Masovni zločini desetljećima pokriveni zemljom, prikriveni dubokom tamom i zataškani ideološkom šutnjom, u crno su zavili tolike obitelji, a višestruko pogodili i osiromašili osobito hrvatski narod, zbog čega se još uvijek osjećaju demografske i ideološke posljedice. I nakon potpisivanja europskog mira ovdje je mir poremećen, povjerenje izigrano, nada ugašena, budućnost ugrožena, rekao je nadbiskup. 
Bleiburg je mjesto i simbol stradanja, najveće tragedije u povijesti hrvatskoga naroda, mjesto dubokih osjećaja i tužnih sjećanja, mjesto tišine i otvorenih pitanja, prostor poštovanja, a još više molitve. Molitva i pijetet za žrtve Bleiburške tragedije istodobno nas podsjeća i stavlja u vjernički i ljudski odnos sa svim žrtvama rata i dugoga Križnog puta, nastradalih od ljudske zloće u raznim ideološkim uniformama, od Bleiburga preko Jasenovca do Vukovara i Škabrnje. Zato je dostojno da je danas ovdje dostojanstveno prisutna u duhu i molitvi cijela Hrvatska. Svi oni koji osjećaju sa svojim narodom, ne bježe od njegove prošlosti, zauzeti za pomirenje u ljubavi prema svojoj Domovini, istaknuo je nadbiskup Barišić i poručio: "Istina oslobađa, a tama zarobljava. Istina nam pomaže rasti u ljudskosti, miru, pomirenju, praštanju i čišćenju memorije. Jer istina uvijek pobjeđuje, tama ne koristi. Svjetlo istine o Bleiburškoj tragediji potrebno je radi poštovanja i prema žrtvama i radi nas samih. Istina rađa novog čovjeka i humanije društvo." 
Iskreni pijetet i dostojanstveno poštovanje žrtvama Bleiburške tragedije kao i žrtvama ostalih stratišta na svim stranama rata i poraća želi biti poziv da nadiđemo svaku ideološku zatvorenost, iziđemo iz tame i otvorimo se svjetlu istine. U suprotnom će nam ideološki virusi, igrajući uvijek opasne i porazne produžetke, zaraziti i našu budućnost. Ako ne iziđemo iz ideološke tame, ostarjet ćemo u tuđinskoj zemlji, daleko od zemlje obećanja – Domovine humanijeg društva. Zar nije naša tranzicija trebala biti prije svega prijelaz-izlaz iz okvira ideološke tame zatvorenosti na svjetlo istine, na put pomirenja i praštanja, upitao je nadbiskup.
Tragedija Bleiburga nam svjedoči o vlasti zla i tame, koji imaju svoju ulogu, ali nemaju posljednju riječ, poručio je mons. Barišić. Nevino osuđeni, raspeti i uskrsli Krist, temelj je života istine i pravde. Njegova pobjeda nad zlom nije osveta, već spasenje, On je najveći odvjetnik i branitelj nevinih žrtava. Svojom mukom, smrću i grobom sišao je u sve jame, jarke, rudnike, mutne Drave i Save, i prihvatio sve smrtne patnje nevinih žrtava i tamne strane povijesti, a osobito XX. vijeka. Kristov križ i uskrsnuće trajna su memorija i naša sigurnost pobjede svjetla nad tamom, istine nad laži, života nad smrću, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup, dodavši da je priznati grijeh i oprostiti najdublji čin vjere. "Doista je teško oprostiti, naročito danas u vremenu individualizma, relativizma, ali drugog nam puta nema." 
U svjetlu Kristova križa i uskrsnuća možemo na polju Bleiburške tragedije reći i moliti: "Svjetlost vječna svjetlila njima". Radosna vijest spasenja Krista raspetoga i uskrsloga središte je današnje komemoracije, daleko važnija od svih znanstvenih spoznaja i naših povijesnih istina, istaknuo je nadbiskup Barišić i pozvao na molitvu za žrtve i za njihove ubojice koje je ideologija zavela i učinila suradnicima tame i zla, zaključivši propovijed riječima: "Neka žrtva bleiburških mučenika bude zalog za izgradnju u Istini slobodne i neovisne nam domovine Hrvatske." 
Po završetku mise, koju je uveličao zbor sv. Blaža pod ravnanjem maestra Ronalda Brausa i orguljsku pratnju s. Cecilije Pleša, kao izaslanik zagrebačkog muftije Aziza Hasanovića molitvu za žrtve Beliburške tragedije islamske vjeroispovijedi predvodio je ef. Idriz Bešić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gunja. Skup su zatim pozdravili izaslanik Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, zastupnica u austrijskom saveznom parlamentu i potpredsjednica udruge Prognanih folksdojčera u Austriji Anneliesa Kitzmueller i Vice Vukojević uime Počasnoga bleiburškog voda, organizatora spomena.
Misnom slavlju, u izravnom radijskom i televizijskom prijenosu, prethodila je molitva kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu i procesija. Program komemorativnoga skupa vodio je profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Joško Ševo, a stihove hrvatskih pjesnika kazivao je glumac Tomislav Martić. Po završetku komemoracije izaslanstva su kod spomenika na Bleiburškom polju položila vijence. 

Hitovi: 4501