Služba Riječi na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata

Kreirano: Utorak, 30 Travanj 2013

Vukovar, (IKA) - U sklopu hodočašća u Vukovar, svećenici Zagrebačke nadbiskupije i zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, pohodili su Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. 
Službu Riječi kod središnjeg spomenika predvodio je nadbiskup Srakić koji je pozvao okupljene da se prisjete križnog puta zarobljenika koji su odvedeni u koncentracijske logore i ondje mjesecima nevini čamili, križnog puta ranjenika, bolesnika i bolničkog osoblja vukovarske bolnice te drugih zarobljenika koje su vodili ili vozili na klanje u Ovčaru ili druge masovne grobnice, križnog puta stanovnika obližnjeg Lovasa koje su povezane žicom tjerali preko minskih polja, križnog puta onih koji su mučki poubijani širom Slavonije, Baranje i Srijema. 

"Sjećanja na te stravične događaje isprepliću se s osjećajima koji nas obuzimaju dok stojimo pred ovim križem. Nas spontano prožimaju osjećaji tuge, boli, tjeskobe, gorčine, odvratnosti, ali i nade, vjere i ljubavi. Tužni smo zbog stradanja naših dragih, i ponovnog proživljavanja onoga zla kroz koje smo prošli. Obuzima nas i osjećaj gorčine zbog neodgovornog ponašanja svjetskih velesila koje nisu odlučno i na vrijeme spriječile tragediju Vukovara. Što više, njihovi su se predstavnici šetali ulicama Vukovara u isto vrijeme dok su nevine građane vodili na stratište i bez suda ubijali na najmučkiji način, da bi onda poput Pilata prali ruke izjavljujući da su nevini u krvi tih pravednika. Prožimaju nas osjećaji odvratnosti nad pokvarenošću onih koji su nakon tragedije Vukovara organizirali turistička putovanja u ovaj grad da svojim i inozemnim znatiželjnicima pokažu što je od ovoga lijepoga grada učinio njihov zamračeni um i prazno srce", rekao je nadbiskup Srakić. 
Nadbiskup je istaknuo kako životi položeni za vrednote slobode, istine, pravde i mira obvezuju da se ne smije zaustavljati na zbivanjima iz 1991. godine jer bi to bila jeftina manipulacija sa žrtvama koje su oni podnijeli i jer bi osjećaji nužno prerasli u mržnju i osvetu. "Tada bismo ovaj grad, ovu svoju prekrasnu domovinu Hrvatsku i svoj život pretvorili u prokleti začarani krug kojemu bismo mi sami bili najjadnije žrtve. Njihov čin nije bio plod fanatizma i nerazumnog samoubojstva nego izričaj njihovog "Creda" u domovinu od Boga danu koju su voljeli i kojoj su htjeli osigurati više slobode, pravednosti i mira. Oni nam danas zajedno s raspetim Kristom poručuju da ne traže osvetu nego mir i ljubav, traže oproštenje i društveno zalaganje u izgradnji domovine", rekao je nadbiskup Srakić. 

Hitovi: 4482