Svetice: Spomen na mučeništvo o. Janeza Strašeka

Kreirano: Ponedjeljak, 15 Travanj 2013

Svetice, (IKA) - "Žrtve II. svjetskog rata povezuju hrvatski i slovenski narod. Na poseban način nas povezuju obljetnice mučeništva svećenika Janeza Strašeka. Rođen je u župi Podčetrtek blizu granice s Hrvatskom, mučen u župi Svetice blizu granice sa Slovenijom", rekao je slovenski lazarist o. Anton Pust u propovijedi na misi zadušnici kojom je u nedjelju 14. travnja u Sveticama proslavljen spomen na mučeništvo slovenskoga svećenika lazarista i svetičkoga župnika o. Janeza Strašeka, kojega su 1947. godine ubili lokalni komunisti. 
Kao izaslanik vizitatora (provincijala) slovenske provincije lazarista misu je predvodio o. Franc Rataj, u zajedništvu s domaćim župnikom pavlinom o. Markom Glogovićem i još nekoliko svećenika. I ove su se godine domaćim župljanima u komemoraciji pridružili brojni hodočasnici iz Hrvatske i Slovenije, izvijestio je portal Glasa Koncila.

U propovijedi je o. Pust podsjetio da 16 slovenskih svećenika – od 124 koliko ih je ubijeno, uz 70 bogoslova i 30 časne braće – ima svoj grob u Hrvatskoj, a podsjetio je i na brojne hrvatske mučenike, od kojih su mnogi bili posve nedužna djeca i žene, čije se kosti i danas nalaze po slovenskim stratištima. Veličina kršćanskih mučenika, istaknuo je Pust, jest u tome da znadu moliti za svoje mučitelje – jer i mučitelji proživljavaju muku suočavanja s vlastitom savješću. 
Slovenski lazarist je u propovijedi, između ostaloga, istaknuo istinski mučenički značaj smrti o. Strašeka. Kao Slovenac koji je prije dolaska u Svetice djelovao u Srbiji, uopće nije mogao steći političkih neprijatelja. Dvojicu ubojica, koji su očito mislili da je ubiti svećenika njihova partijska dužnost, vodila je isključivo mržnja prema vjeri i prema Crkvi, tj. "odium fidei", rekao je Pust. 
Molitveni spomen završio je molitvom na grobu svetičkog župnika mučenika, na mjesnom groblju u Sveticama. Molitvu je predvodio župnik Glogović. 
O. Janez Strašek ubijen je na Cvjetnicu koja je te 1947. godine pala na 30. ožujka. Toga je dana otišao na jutarnju misu u obližnji Ozalj, čijeg su župnika dr. Matiju Kranjčeca bili ubili komunisti, kako bi s tamošnjim vjernicima slavio nedjelju Muke Gospodnje. Na povratku u Svetice u šumi su ga dočekali ubojice. Iz dostupnih dokumenata proizlazi da nisu djelovali po naputku s vrha, nego je ubojstvo odraz tadašnjeg ozračja mržnje prema svećenicima i Crkvi koju je, dakako, raspirivalo komunističko vodstvo. 
Pastirsko vodstvo župe Svetice, koju ponovno vode pavlini, lazaristi su preuzeli 1942. godine. Sva tri župnika koja su vodila župu bili su Slovenci. Poznato je, naime, da je tadašnji zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac prihvatio više od 500 slovenskih svećenika koje su njemački okupatori prognali iz domovine. Posljednji lazarist koji je vodio župu bio je upravo o. Strašek.

Hitovi: 4812