Tiskovna konferencija povodom Dana hrv. mučenika

Kreirano: Utorak, 09 Rujan 2008

(Gospić, 9. rujna 2008. - D. T.) U organizaciji Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini u Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije u Gospiću u 12 sati upriličena je tiskovna konferencija. Nazočnim novinarima obratio se gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović te najavio svetu misu 13. rujna u 11 sati koju predvodi dubrovački biskup mons. dr. Želimir Puljić. Predstavio je i novi kalendar hrvatskih mučenika za 2009. godinu i novi broj časopisa Hrvatska vjernost, a o tijeku tehničkih priprema govorio je vlč. Nikola Turkalj, biskupijski ekonom.

Za Dan hrvatskih mučenika Gospićko-senjska biskupija se i ove godine pripremala posebnim programom. Prodprošle nedjelje se (31. rujna) čitala se poruka biskupa HBK o slavlju na Udbini, a prošle nedjelje (7. rujna) se na svim misama čitala prigodna propovijed biskupa Bogovića nadahnuta mučeništvom sv. marka Križevčanina. U naredni četvrtak (11. rujna) u crkvama će biti molitveno klanjanje nadahnuto mučeništvom.
Na sjednici Glavnog odbora za izgradnju CHM odlučeno je da se proslava održava subotom iza Male Gospe. Ove godine to je 13. rujna. Svetu misu će predvoditi dubrovački biskup mons. dr. Želimir Puljić i ostali hrvatski biskupi. Križni put počinje u 9.30 kod crkve sv. marka i predvodi ga mons. Mile Pecić, a sudjeluju i sestre milosrdnice iz Rijeke i Zagreba koje se ovom prigodom sjećaju svoje susestre Žarke Ivasić, pogubljene u Gospiću 1945. godine.
I ove godine će u ulaznoj procesiji sudjelovati branitelji-motoristi iz cijele Hrvatske, koji će nositi spomen kamenje s povijesnih mjesta stratišta hrvatskoga naroda. Očekujemo oko 70 kamenja. Posebnost su četiri starice, članice Društva političkih zatvorenika, koje će donijeti kamen s natpisom: U SL. POŽEGI ZA VRIJEME TITA ROBIJALO JE 3016 ŽENA OSUĐENIH NA 12.291 GODINU ROBIJE. Kamen će donijeti na "tragljama" na kojima su nosile beton i zemlju za autoput "Bratstvo jedinstvo" i u Lonjskom polju.
Izdvajamo i sudjelovanje Hrvatske vojske. Očekuje se oko 100 vojnika, te povijesne postrojbe iz Ogulina i Gospića. Oni će čitati molitvu vjernika, a general Jozo Miličević će nositi spomen svijeću za sve postradale na Hrvatskom prostorima.
Do sada je za izgradnju CHM na Udbini prikupljeno 28 milijuna kuna. Do sada je potrošeno 10,5 milijuna kuna.
I ove godine je kao poseban problem izdvojeno to da je općina Udbina odredila vrlo visoke naknade za postavljanje štandova za 13. rujna, dok se za druge prilike ta pristojba niti ne naplaćuje.


PROGRAM PROSLAVE 13. RUJNA 2008.

9.30 – KRIŽNI PUT polazi od crkve sv. Marka Groba. Voditelj je msgr. Mile Pecić. Križnom putu će se pridružiti i ss. milosrdnice. Moli se križni put fra Vice Blekića. ISPOVIJED – svećenici ispovjedaju kod crkve sv. Marka Groba i na mjestu gdje će se slaviti misa
11.00 – SVETA MISA
PREDSJEDATELJ: mons. dr. ŽELIMIR PULJIĆ, dubrovački bisk.
BISKUP DOMAĆIN: mons. dr. MILE BOGOVIĆ, biskup gospićko-senjski
VODITELJI PROGRAMA: fra. DRAŽENKO TOMIĆ, biskupov tajnik
               gđica. mr. AGNEZA ANDRAŠEK, kancelar
PJEVAČI: Udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije (Gospić, Otočac, Senj, Slunj, Ogulin, Udbina)
ZBOROVIMA RAVNA: g.  IVAN PRPIĆ ŠPIKA (Senj).
NA ORGULJAMA: g. MILAN DUČIĆ (Senj).
PRIGODNI GOVORI: u ime Županije i u ime Hrvatskog Sabora
KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM: Nastupa KUD "Kraljica Katarina" s Udbine.


Detaljno
9.30 – crkva sv. Marko Grob: Program svečanosti počinje križnim putem u 9.30 sati od crkve sv. Marka Groba. Voditelj je msgr. Mile Pecić, župnik i dekan slunjski. Križnom putu će se pridružiti i ss. milosrdnice. Naizmjenice čitaju postaje križnoga puta. Moli se križni put fra Vice Blekića, verzija prilagođena slavlju na Udbini. Svi će hodočasnici dobiti prigodne knjižice sa križnim putem. Postoji mogućnost za ispovijed kod crkve sv. Marka Groba i na mjestu gdje će se slaviti misa.

11.00 sati – Udbina: Misa u 11 sati počinje mimohodom motorista-branitelja koji će iz mjesta hrvatskih stradanja po cijeloj domovini donijeti po jedan kamen i na simboličan način uzidati u novu crkvu. Očekuje se oko 100 pripadnika Hrvatske vojske. Biskup Bogović će zapaliti svijeću za sve hrvatske stradalnike. Svijeću nosi general bojnik Jozo Miličević. Slijedi pozdravni govor biskupa Bogovića. Misu predvodi MONS. DR. ŽELIMIR PULJIĆ, biskup dubrovački s ostalim biskupima. Prvo čitanje čita gđa. Kata Mesić, predsjednica Župnog pastoralnog vijeća iz Gospića, a drugo čitanje ravnatelj OŠ Kralj Tomislav na Udbini g. Mirko Dragičević. Evanđelje čita mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije. Pjevaju udruženi zbori Gospićko-senjske biskupije (Gospić, Otočac, Senj, Slunj, Ogulin, Udbina). Ravna Ivan Prpić Špika (Senj).

12.30 sati – Udbina: Iza mise su predviđeni prigodni govori u ime Županije ličko-senjske (župan Milan Jurković) i u ime Hrvatskog Sabora (još ne znamo tko). Uzvanici za to predviđeni iza ove točke idu u ŠO „Kralj Tomislav“ na objed.

13.30 sati – Udbina: Prigodni kulturno umjetnički program KUDa s Udbine.


PJEVAČI i PJESME
Na misi pjevaju udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije (iz Gospića, Senja, Otočca, Ogulina, Slunja i Udbine) pod ravnanjem dirigenta senjskog katedralnog zbora g. Ivana Prpića Špike i senjskog orguljaša g. Milana Dučića. Spomenuti zborovođa je obavio završnu probu pjevanja sa svim zborovima 10. rujna 2008. u Otočcu.

Popis pjesama koje će se izvoditi 13. rujna 2008. na Udbini:
Ulaz: "Spasitelju dobri Isukrste" i "Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista"
"Gospodine smiluj se" i "Slava" (Glibotićeva)
Psalam: "Blagoslivljat ću dovijeka"
Prije Evanđelja: "Uskrsna radost"
Molitva vjernika - zaziv: "Gospodine pomiluj nas"
Prikazanje: "O mučenici hrvatski"
"Svet" i "Jaganjče Božji" (Koralna misa - De Angelis)
Sv. pričest: "Uzmite i jedite", "Moj Isuse", Klanjam ti se smjerno"
Završni blagoslov: "Lijepa naša";"Zdravo Djevo"

Hitovi: 4417