Integrirani nastavni dan u gospićkoj katedrali i Crkvi hrvatskih mučenika

Kreirano: Subota, 23 Svibanj 2015

Gospić, (IKA) - Učenici osmih razreda Prve osnovne škole Ogulin već više od desetljeća realiziraju integrirani nastavni dan na terenskoj nastavi na prostoru Like, pri čemu su posjetili Smiljan, Gospić, Udbinu, Perušić i Sinac. U sklopu terenske nastave učenici su posjetili i gospićku katedralu Navještenja BDM kao i Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini.

 

Katedralni vikar u Gospiću a ujedno i biskupijski povjerenik za mlade vlč. Josip Šimatović upoznao je pedesetak učenika osmih razreda s poviješću, značajkama i obilježjima katedrale Navještenja BDM kao i s najnovijim građevinsko-arhitektonskim zahvatima, te im ukazao na zajedništvo pripadnosti središnjoj crkvi biskupije kojoj pripadaju i učenici iz Ogulina.

Učenici su zatim posjetili Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini gdje su od čuvara svetišta i udbinskog župnika i dekana mons. mr. Tomislava Rogića saznali sve o oživotovorenju ideje Crkve hrvatskih mučenika kao nacionalnom hramu odavanja počasti svim mučenicima kroz hrvatsku povijest koji su dali živote za svoje suvremenike i kasnije naraštaje. Gospićko-senjski biskup Mile Bogović time je oživotvorio riječi sv. pape Ivana Pavla II. o potrebi popisivanja mučenika u svim Crkvama. Učenici su pohodili i Krbavsko polje te mjesto Krbavske bitke i crkvu Sv. Marka groba kao i ostatke drevne katedrale Sv. Jakova iz 12. stoljeća.

Hitovi: 4189