Obilježen dan Podhumskih žrtava

Kreirano: Ponedjeljak, 13 Srpanj 2015

Podhum, (IKA) - U nedjelju 12. srpnja brojni Grobničani iz svih grobničkih mjesta okupili su se kod spomenika Podhumskih žrtava u Sobolima kako bi se pomolili i odali počast 91 muškarcu od šesnaest do šezdeset godina starosti, koje su fašistički okupatori na tom mjestu strijeljali toga dana 1942. godine, zapalili selo Podhum, a preostale žitelje odveli u internaciju.

 

Misu je predvodio mons. Tomislav Rogić, župnik Udbine i dekan Udbinskoga dekanata. Suslavili su župnik Jelenja Ivan Milardović, župnik Cernika mons. Petar Zeba, jelenjski kapelan Lovro Perić, vlč. Marijan Žderić i bakarski dekan Ivan Friščić.

Nakon misnog slavlja bila je svečana komemoracija i polaganje vijenaca na spomenik. Prisutni su bili načelnici grobničkih općina: Lambaša i Radetić, riječki gradonačelnik i predstavnici Županije, koji su se prigodnim riječima obratili okupljenima.

Misno slavlje pjesmom je pratio župni zbor iz Jelenja a na komemoraciji je pjevao ženski zbor "Korezin".

U propovijedi mons Rogić rekao je kako donosi pozdrave iz Crkve hrvatskih mučenika s Udbine, gdje častimo sve naše mučenike, gdje se spominjemo svih naših žrtava kroz povijest i gdje je u zidu Hrvatske memorije i spomen kamen za Podhumske žrtve: "S jedne strane ovo je mjesto gdje naviru bolna sjećanja na toliko nevino pobijenih ljudi, žrtava jednog vremenskog sukoba, s druge strane odjeknula je Božja riječ koja nosi svoju poruku, a tu je naš sadašnji trenutak koji proživljavamo. Bolna sjećanja na žrtve kao da nikada ne prestaju. Rana, kada i s vremenom zacijeli, ostavlja ožiljak. Tako je i s ljudskom dušom. Tako je s našom kolektivnom zajedničkom memorijom. Nevino pobijeni, iz osvete, u vrijeme bezumlja, u ludo vrijeme mržnje, kad se ne cijeni ljudski život, kada ovladaju čovjekom najniže strasti pa i prestane biti čovjek. Tada se događaju najdublje rane, tragedije, nezaboravni trenutci. Što nam ostaje? Ljudski gledano ostaje nam sjećanje, čuvanje uspomena i ostaje opomena da se više nikada ne ponovi. Vjernička duša ide korak dalje jer nosi molitvu za pokojne u kojoj pronalazi utjehu. Samo iz vjere u uskrslog Gospodina možemo vidjeti dalje. Možemo u nadi uskrsnuća pronaći smiraj i utjehu, da je njihov zemaljski kraj bio novi početak vječnog života u Bogu. Samo u takvom slijedu žrtva dobiva smisao, patnja pronalazi izlaz, a kolektivno sjećanje ozdravljenje kroz oprost i prihvaćanje opomene: Nikada više! Podhumske žrtve pobijene su nakon mise. Mnogi su sigurno bili i na pričesti i nosili Isusa u srcu. Mržnja je kroz osvetu htjela pobijediti ljubav. A kako se može pobijediti mržnja? Samo ljubavlju, nevinošću i žrtvom može se pobijediti mržnja. To svjedoči raspeti i uskrsli Spasitelj, rekao je mons. Rogić te naglasio kako i u sadašnjem trenutku bjesne ratovi, prognanih i jadnih ljudi ima na sve strane. A tamo gdje nema ratova toliki su nemiri i neizvjesnosti a u našoj domovini neprestane podjele i podmetanja. Takvo vrijeme može se promijeniti ako budemo spremni žrtvovati se i graditi bolje sutra na sebedarju i velikodušnosti a kada pobijedimo sebičnost i oholost pobijedit ćemo i mržnju i osvetu, svako zlo koje se opire dobru: "Samo nas Istina oslobađa. Istina koju je Krist donio, spasenje koje je ponudio da ga u svojoj ljudskoj slobodi prihvatimo, da se za žrtve molimo, da gradeći bolje sutra generacijama koje dolaze, dodamo vrijednost i smisao podnesenim žrtvama i svim nevino stradalima", rekao je mons. Rogić.

Župnik Milardović rekao je kako su žrtve nevino stradalih prije 73 godine izmolile veliki dar: crkvu Sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu te je najavio blagoslov te novoizgrađene crkve 13. kolovoza uoči blagdana sv. Maksimilijana.

Hitovi: 4288