Sarajevo: prva godišnjica beatifikacije Drinskih mučenica

Kreirano: Petak, 28 Rujan 2012

Sarajevo, 25. rujan 2012. (KTA) Svečanim Misnim slavljem u crkvi Kraljice svete krunice, koja je i svetište Drinskih mučenica, u večernjim satima 24. rujna obilježena je prva obljetnica pet sestara Kćeri Božje ljubavi ubijenih u prosincu 1941. godina poznatih kao Drinske mučenice.

Euharistiju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem i pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom te uz suslavlje provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana i još 29 svećenika. Okupio se velik broj sestara Kćeri Božje ljubavi na čelu s provincijalnom glavaricom iz Zagreba s. M. Elvirom Tadić, a pridružio im se veći broj redovnica drugih družbi među kojima i predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica s. Ivanka Mihaljević, a došli su i drugi vjernici moliti zagovor Drinskih mučenica.

Pozdrav svim nazočnima uputio je rektor crkve Kraljice svete krunice vlč. Mijo Nikolić koji je u kratkim crtama podsjetio na divan događaj beatifikacije Drinskih mučenica koji se dogodio prije točno godinu dana – 24. rujna 2011. u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu pred mnoštvom vjernika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske dok su sestre Kćeri Božje ljubavi došle s čak tri kontinenta kako bi proslavile prvo proglašenje blaženim članica svoje brojne Družbe.

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić je, pozdravivši nazočne biskupe, redovnike i redovnice, misnike i vjernike, te one koji su Misno slavlje pratili putem radio valova Radio Marije, istaknuo da su blažene Drinske mučenice veliki dar Crkvi te da su se okupili kako bi na tome daru izrazili iskrenu zahvalnost Bogu. Naglasivši kako su ovih pet sestara bile hrabre u vjeri jer su s imenom Isusovim branile svoje dostojanstvo, redovničke zavjete i vjernost Bogu, okupljene je potaknuo da u Godini vjere iskreno mole za hrabrost koja je sposobna učiniti ih svjedocima, što je, prema njegovim riječima, potrebno u vremenima u kojima katolici u Bosni i Hercegovini žive djelomično obespravljeno. „Zato smo došli moliti ove blaženice, da nam isprose tu postojanost, vjeru i svjedočenje kako bi u svim krizama živjeli nadu i u svim iskušenjima vjerovali u pobjedu“, poručio je kardinal Puljić potaknuvši potom nazočne da u primjeru Drinskih mučenica uče kako se umire, izgara i žrtvuje za prave vrijednosti.

Opisavši svoje utiske s obilježavanja prve godišnjice beatifikacije Drinskih mučenica, 23. rujna pored rijeke Drine u Goraždu, naglasio je kako uvijek iznova izrazito potresno doživljava spoznaju o velikom broju nevino ubijenih iz raznih naroda upravo na mostu koji spaja dvije obale. Govoreći o porijeklu snage potrebne da bi se ustrajalo u nesalomljivosti duha, uzimajući u obzir ljudsku krhkost i osobito strah od smrti, naglasio je da čovjek to može nadilaziti samo snagom crpljenom iz vjere u kojoj se živi i po kojoj se živi. Osvrćući se potom na značenje zavjeta u smislu postavljanja Boga na prvo mjesto u vlastitom životu, istaknuo je veličinu osobnog polaganja života iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu što je moguće samo ako vlastiti ego i oholost ne zasjene ono što je Božje. Podsjetivši na kraju da, kroz poniženje i uvrede, svi polažu ispit poniznosti, pozvao je sve nazočne da dozvole da ljubav pobijedi, te da, po zagovoru blaženih Drinskih mučenica, to svakodnevno mučeništvo bude svjedočenje o pravim vrijednostima.

Prije Mise sestre Kćeri Božje ljubavi priredile su prigodni glazbeno-meditativni program tijekom kojeg je prikazan kratki film s Mise beatifikacije i bdijenja te prijenosa slike Drinskih mučenica u crkvu Kraljice krunice kao i Mise zahvalnice te hodočašća u Goražde.

Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizina Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadeta Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.). Iako su svima činile dobro, a ponajviše susjedima i mještanima pravoslavcima, predvečer 11. prosinca 1941. četnici su opkolili samostan i svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda. Samostan Marijin dom nakon toga opljačkali su i zapalili.

Sestre su te večeri, zajedno s nekoliko drugih zarobljenika, započele svoj četverodnevni križni put po brdima i šumama Romanije, po oštroj hladnoći i dubokom snijegu. Uz razna preslušavanja, prijetnje i vrijeđanja, put ih je najprije vodio do Sjetline, gdje je 76-godišnja s. M. Berchmana, iznemogla od puta, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Ostale sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu na drugi kat. Iste večeri, 15. prosinca 1941., četnici su provalili sestrama u sobu i nasrnuli na njih, tražeći od njih da ostave svoj način života. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće, sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su noževima usmrćene i bačene u Drinu.

Sestra Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini u zatočeništvu, a zatim je, kako joj je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama koje su već bile ubijene. Četnici koji su je odvezli izjavili su po povratku da je sretno stigla svojim sestrama. Međutim s. M. Berchmana ubijena je kod pračanskog mosta 23. prosinca 1941.

Glas o mučeničkoj smrti ovih pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, brzo se širio od samih početaka. Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999., a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima.

Drinske mučenice proglašene su blaženima 24. rujna u Sarajevu. Svečano Euharistijsko slavlje u Olimpijskom centru Zetra u Sarajevu, predslavio je Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, prefekt Zbora za proglašenje svetih. 

Hitovi: 10586