Komisija za Hrvatski martirologij - Crkva hrvatskih mučenika

Proslavljen spomendan bl. Jule i susestara u Starom Petrovu Selu

Kreirano: Četvrtak, 18 Prosinac 2014

Staro Petrovo Selo, (IKA) - Požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima Novokapelačkoga dekanata na čelu sa dekanom Goranom Mitrovićem te domaćim župnikom i arhiđakonom posavskim Antunom Prpićem predvodio je 15. prosinca euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovu Selu prigodom spomendana bl. Jule Ivanišević i susestara.

Opširnije...

Novi broj informativnog biltena Vicepostulature bl. Drinskih mučenica

Kreirano: Četvrtak, 13 Prosinac 2012

Zagreb, (IKA) – Uoči drugog spomendana bl. Drinskih mučenica, Vicepostulatura je objavila novi, deveti broj informativnog biltena. Na tragu Godine vjere, urednica biltena i vicepostulatorica s. M. Ozana Krajačić, FDC ističe kako su blažene Drinske mučenice vjeru hranile i krijepile molitvom, shvaćenom i življenom kao susret sa živim Bogom. Nadovezujući se na te riječi, bilten donosi nekoliko priloga čija je tema molitva. Tekst naslovljen "Moli često" potpisuje s. M. Pia Herman, FDC, a započinje ga vrlo znakovito: savjetom koji je s. Jula dala u prosincu 1940. svojoj mladoj nećakinji Ljiljani Abijanac "moli često pa makar i kratko jer samo molitva čuva nas od propasti". O temi molitve u tekstu "Molitva – snaga mučenika" promišlja s. M. Ozana Krajačić. Bilten donosi i osvrte na proslavu prve obljetnice beatifikacije u Goraždu i Sarajevu, kao i na zahvalnu misu u župi bl. Jule. 
Sugovornik biltena je don Vjenceslav Kujundžić, župnik župe na Mertojaku u Splitu, koja je kao svoje suzaštitnice izabrala bl. Drinske mučenice. Tu je i tekst o početku Godine vjere u zagrebačkoj župi sv. Ivana koja je bila u znaku bl. Drinskih mučenica. 

Opširnije...

U Goraždu obilježena prva godišnjica beatifikacije Drinskih mučenica

Kreirano: Petak, 28 Rujan 2012

(KTA) Na mjestu ubojstva četiriju sestara Kćeri Božje ljubavi u Goraždu pored rijeke Drine, 23.rujna obilježena je prva obljetnica beatifikacije pet sestara poznatih kao Drinske mučenice. Pored sadašnje škole, a nekadašnje vojarne iz koje su 15. prosinca 1941. iskočile sestre s drugog kata kako bi se spasile od nasrtaja vojnika nečasnih namjera te potom bile zaklane i bačene u rijeku Drinu, molilo je više stotina vjernika koji su došli iz Sarajeva, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Kaknja, Rankovića u drugih župa, a molitvu blaženim Drinskim mučenicama predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz sudjelovanje 11 svećenika iz Vrhbosanske i Banjolučke biskupije te veliki broja sestara Kćeri Božje ljubavi kojima su se pridružile sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog, Klanjateljice Krvi Kristove, Školske sestre franjevke i druge.

Opširnije...

Sarajevo: prva godišnjica beatifikacije Drinskih mučenica

Kreirano: Petak, 28 Rujan 2012

Sarajevo, 25. rujan 2012. (KTA) Svečanim Misnim slavljem u crkvi Kraljice svete krunice, koja je i svetište Drinskih mučenica, u večernjim satima 24. rujna obilježena je prva obljetnica pet sestara Kćeri Božje ljubavi ubijenih u prosincu 1941. godina poznatih kao Drinske mučenice.

Opširnije...