Propovijedi o Deset zapovijedi Božjih

Kreirano: Nedjelja, 10 Veljača 2013

Zagreb, (IKA) - Knjiga "Propovijedi o Deset zapovijedi Božjih" bl. Alojzija Stepinca predstavljena je u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu u petak, 8. veljače. Predstavljanju knjige, koju je o ovogodišnjem Stepinčevu objavila Postulatura bl. Alojzija Stepinca, nazočio je i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, vojni biskup Juraj Jezerinac, križevački vladika Nikola Kekić i generalni vikar Varaždinske biskupije Ivan Godina, kao i blaženikova rodbina.

Prof. dr. sc. Nikola Hohnjec dao je osvrt na knjigu u svjetlu biblijskih ukorijenosti propovijedi bl. Alojzija Stepinca o "Deset zapovijedi Božjih". U propovijedi o Deset zapovijedi Božjih bl. Alojzije je opširan i detaljan, vjeran starom izvještaju, a izložen suvremenoj potrebi Crkve. U svom je izlaganju iznio jasno, potrebno i vječno korisno kršćansko pravovjerje i ćudoređe dokazujući s jedne strane gorka negativna iskustva iz povijesti čovječanstva i Katoličke Crkve, a s druge strane potaknut je i nadahnut starozavjetnom objavom, istaknuo je dr. Hohnjec. Blaženik je znao da se propovijed veže uz svetopisamska čitanja i tumači "propovijed je sastavni organski dio mise, nastavak pročitane Božje riječi". 
Govoreći o važnosti propovijedi, dr. Hohnjec je naglasio kako homilija daje život tekstu, a poruka se po nasljedovanju pretvara u djelo. Za mnoge katolike propovijed jest i ostaje jedini govor o vjeri, usprkos katoličkom tisku i svim hvalevrijednim ponudama u javnosti posebno na radiju i televiziji. Zato je propovijed najsnažnije i najdjelotvornije pastoralno zalaganje i ona zahvaća u ljudski život i čovjeka usmjeruje prema Bogu, tumači vjerska načela, te potiče i uvodi moralno vladanje.
Evanđelje blaženik uspoređuje s navještajem Riječi Božje, tj. sa sijanjem sjemena i povezuje ga s urodom.
Znao je bl. Alojzije da je propovijedanje sinonim za svećenikovo djelovanje. Prema onom što kažu apostoli da su pozvani na molitvu i propovijedanje, osnovni je zadatak svakog svećenika dijakonija, služenje Božjoj riječi, a u pitanju učinka propovijedi vrijedi činjenica da su i propovjednik i slušatelj odgovorni za uspjeh, rekao je na kraju dr. Hohnjec.

Osobni doživljaj propovijedi i sadržaj knjige predstavio je biskup Juraj Jezerinac. Biskup Jezerinac je istaknuo da je kardinal Stepinac, premda zatočen vrišio biskupsku – učiteljsku službu. Kao dječak biskup Jezerinac je slušao blaženikove propovijedi, a riječi kojima je istine vjere tumačio malom stadu krašićkih vjernika, ovom knjigom postaju dostupne Crkvi raširenoj diljem svijeta i svim ljudima dobre volje.
Govoreći o sadržaju, istaknuo je kako u dijelu susrećemo bl. Stepinca kao vjeroučitelja koji istine vjere tumači na jednostavan način, razumljiv svakome čovjeku i s jasnom porukom: da mladi i odrasli upoznaju smisao života, radost i ponos života po načelima katoličke vjere i da kao slobodna djeca Božja izgrađuju svijet mira, međusobnog uvažavanja i kršćanske ljubavi.
Naš je Blaženik vršeći službu pastira često govorio o potrebi prenošenja istina vjere razumljivim načinom, u školi i u crkvi, ali i u katehetskim propovijedima. U propovijedima svatko može ne samo upoznati sadržaj Deset zapovijedi Božjih, nego i odlučiti još ozbiljnije i vjerodostojnije živjeti u skladu Božanskih istina koje su u njima sadržane, a koje je Blaženi Stepinac vjerodostojno živio, poučavao i za njih dao život.
Nadalje govoreći o drugom dijelu, biskup Jezerinac je pojasnio kako se propovijedi temelje na Knjizi Izlaska, dok u trećem dijelu susrećemo aktualizaciju Deset zapovijedi Božjih sa zapovijedima koje je osmislio čovjek, zaveden bezbožnom ideologijom i u želji da iskorijeni svako poimanje i priziv na pravoga Boga. U tom nastojanju je materijalizmom i bezboštvom zavedeni čovjek stvorio sustav u kojem su vršitelji Božjih zapovijedi ostali bez građanskih prava, ponižavani, osuđivani i bacani na rub društva, a nerijetko i u smrt. 
Blaženik to govori snagom proživljene vjere, istinoljubiv za povijesne okolnosti u kojima je zastupajući Božji zakon bez povoda uhićen, sramotno osumnjičen i nepravedno osuđen. Ovaj prikaz Blaženikovih propovijedi osvješćuje nas, ne toliko za njegovu hrabrost kojom je zastupao ljudska prava i poslanje Crkve, koliko za naše dobro, da mi po njegovome primjeru danas budemo vršitelji zapovijedi Božjih i da vjerodostojnošću života obznanjujemo svijetu Božju savršenost, svetost i ljubav. To što je Stepinac govorio, učio i živio, bila je ljubav ne samo prema svojim vjernicima, nego i prema svim ljudima, rekao je biskup Jezerinac.

Postulator Juraj Batelja koji je propovijedi pripremio za tisak, popratio bilješkama i kazalom istaknuo je tri misli koje su dominantne u propovijedima i presudne za našu Crkvu. Prva je snažna vjera u Boga, druga vjernost savjesti i službi, te naposljetku kršćanski odgoj i sadržaj vjere. Uz ovu posljednju napomenuo je, kako je bl. Alojzije zapisao "u predmet vjere računamo mi i uzgoj mladeži prema načelima te vjere".
U ovoj prigodi kratko je izložio i put kanonskoga postupka. Naglasio je, kako je Dekret pape Ivana Pavla II. za proglašenje blaženim sačinjen je na temelju šest svezaka od kojih su dva još uvijek pod "sub secreto pontificio". Tako svezak "Informacija" sažima druge sveske na 865 stranica i 12 stranica slikovnih priloga. Izjave svjedoke na crkvenom sudištu o krijepostima kardinala Stepinca predstavljene su u svesku na 1165 stranica, te o mučeništvu na 217 stranica. Slijedi životopis na 1582 stranica, te prosudbe o spisima kardinala Stepinca na 1139 stranica. Tu je i svezak pod pečatom papinske tajne koji sadrži dokumente iz arhiva Svete Stolice, te nositelja državnih i javnih vlasti i pojedinaca koji nisu željeli da se objave njihovi podaci. Svezak sadrži 512 stranica, te naposljetku tu je i svezak "Glasovanje đavolovih odvjetnika".
Mons. Batelja je naglasio kako je u postupku za proglašenje svetim pred liječničkom komisijom proučavanje čuda koje se dogodilo na zagovor bl. Alojzija, te pozvao na molitvu za sretan dovršetak.
Istaknuo je kako je u postupku proglašenja blaženim sudjelovalo 87 svjedoka, među njima je bio i mons. Jezerinac. U davanju prosudbe o pravovjernosti Stepinčevih spisa sudjelovala su 24 stručnjaka, a jedan od njih bio je i teolog dr. Hohnjec, te je njemu uručen primjerak sveska prosudbi.
U ovoj prigodi mons. Batelja najavio je novo izdanje: knjigu o uzrocima bolesti i smrti bl. Alojzija kao odgovor na napad kojim je „Jutarnji list" i nekoliko ljudi rušilo ugled postulatora.
U programu predstavljanja knjige "Propovijedi o Deset zapovijedi Božjih" sudjelovao je KUD "Laz" iz Laza, te voditeljica Valerija Žlabar.

Hitovi: 11285