Komisija za Hrvatski martirologij - Crkva hrvatskih mučenika

U Gospiću predstavljena knjiga "Rivellijeva zavjera laži."

Kreirano: Srijeda, 16 Prosinac 2015
Ličko-senjska županija, Grad Gospić, Gospićko-senjska biskupija i Župa Gospić  organizirali su u utorak, 15. prosinca u dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ u Gospiću predstavljanje knjige  mons. dr. Jurja Batelje pod naslovom „Revellijeva zavjera laži: Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska pravoslavna crkva“.

Opširnije...

Završna rasprava znanstvenoga skupa "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća"

Kreirano: Četvrtak, 26 Studeni 2015

Zagreb, (IKA) – U završnoj raspravi znanstvenog skupa "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća" koji je održan u utorak 24. studenoga u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu sudjelovali su svi predavači. Bila je to prilika da oni sami daju osvrt na druga predavanja, odnosno dopune i pojašnjenja svojih intervenata. 

Opširnije...

Završna predavanja znanstvenog skupa "Nadbiskupu Stepincu i Srbima u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća"

Kreirano: Četvrtak, 26 Studeni 2015

Zagreb, (IKA) – U posljednjem bloku znanstvenog skupa o "Nadbiskupu Stepincu i Srbima u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća" predavanje "Nadbiskup Stepinac i Srbi: istina, laži i manipulacije" održao je dr. Robin Harris iz Centra za obnovu kulture.

Opširnije...

Popodnevni dio znanstvenoga skupa "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća"

Kreirano: Četvrtak, 26 Studeni 2015

Zagreb, (IKA) – Popodnevni dio znanstvenoga skupa "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća" započeo je predavanjem "Državni program vjerskih prijelaza i reakcije nadbiskupa Stepinca i drugih katoličkih predstavnika" koje je održao prof. dr. Jure Krišto s Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Opširnije...

Odnos Alojzija Stepinca prema Srbima

Kreirano: Četvrtak, 26 Studeni 2015

Zagreb, (IKA) - U nastavku skupa predavanje "Alojzije Stepinac i odnos prema Srbima i pravoslavlju" održala je dr. Radmila Radić s Instituta za noviju povijesti Srbije.

Opširnije...

O odnosu kardinala Stepinca prema NDH

Kreirano: Četvrtak, 26 Studeni 2015

Zagreb, (IKA) – Prva dva predavanja u drugom bloku znanstvenoga skupa "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća" dala su osvrt na odnos nadbiskupa Stepinca prema vlastima u NDH s hrvatskog, odnosno srpskog polazišta.

Opširnije...

Znanstveni skup "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća" (2)

Kreirano: Srijeda, 25 Studeni 2015

Zagreb, (IKA) - Uvodno predavanje skupa "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća" s temom "Hrvatska u stoljeću promjena. Od stvaranja prve jugoslavenske države do kraja Drugoga svjetskog rata" održao je doc. dr. Ivica Šute s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Opširnije...

Započeo skup "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća"

Kreirano: Srijeda, 25 Studeni 2015
Zagreb, (IKA) - Znanstveni skup "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća" otvoren je u utorak 24. studenoga u dvorani Vijenac u Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Skup u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskog katoličkog sveučilišta pobudilo je veliko zanimanje, te su zainteresirani ispunili dvoranu Vijenac, a skup se prati i u dvorani 2 putem video-linka.

Opširnije...

Colloquium academicum "Blaženi Alojzije Stepinac – katolički uzor čovjekoljublja"

Kreirano: Petak, 06 Studeni 2015

Zagreb, (IKA) – Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirao je u srijedu 4. studenoga u kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Colloquium academicum "Blaženi Alojzije Stepinac – katolički uzor čovjekoljublja".

Opširnije...

Neustrašivi svjedok čovječnosti i istine

Kreirano: Petak, 13 Veljača 2015

Homilija kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, na blagdan bl. Alojzija Stepinca (Zagreb, katedrala, 10. veljače 2015.) Preuzvišeni Apostolski nuncije u Hrvatskoj, braćo biskupi, prezbiteri i đakoni, redovnici i redovnice, dragi hodočasnici, predraga braćo i sestre u Kristu!

Opširnije...