Šibenik: Miroslav Bulešić - uzor svećenicima

Kreirano: Četvrtak, 07 Veljača 2013

Šibenik, (IKA) - Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 6. veljače u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Šibeniku. O budućem blaženiku sluzi Božjem Miroslavu Bulešiću govorio je postulator kauze i rektor Hrvatskoga papinskog zavoda svetog Jeronima u Rimu mons. Jure Bogdan. Svećenike je upoznao sa životom, mučeništvom i postupkom beatifikacije Miroslava Bulešića. 
Svećenik mučenik rođen je 13. svibnja 1920. u Čabrunićima u župi Svetvinčenat. Nakon školovanja u Jurišićima, Gorici, Kopru i Rimu 11. travnja 1943. porečki biskup Radossi zaredio ga je za svećenika u Svetvinčentu te je djelovao kao župnik u Baderni pa u Kanfanaru, a školske godine 1946/47. postavljen je za podravnatelja i profesora u Biskupijskom sjemeništu u Pazinu. U kolovozu 1947. pratio je kao službeni pratitelj u Buzetu delegata Svete Stolice dr. Jakoba Ukmara, koji je dijelio krizmu. Komunisti su htjeli spriječiti misu i krizmu, ali nisu uspjeli. Dan nakon toga bila je krizma u Lanišću. Ondje su komunisti napali Miroslava Bulešića u župnoj kući i izboli ga nožem u grlo. Preminuo je od rana. Sam dr. Jakob Ukmar bio je teško pretučen. Počinitelji zločina i inicijatori ubojstva dobili su smiješno male kazne, za razliku od osoba koje su pokušale spriječiti zločin, koje su dobile višegodišnje zatvorske kazne, rekao je mons. Bogdan.

"Miroslav Bulešić bio je svećenik pun zanosa i idealizma te ljubavi prema Crkvi i svećeništvu. Sav se posvetio idealima kojima je poklonio sav svoj život. On je doista pravi model od kojega možemo puno učiti i kojega možemo nasljedovati. Mladi i stariji svećenici, a jednako tako i svi ostali vjernici. Miroslav Bulešić bio je čovjek velike vjere i on je živio od vjere", istaknuo je mons. Bogdan. 

Hitovi: 5612