Komisija za Hrvatski martirologij - Crkva hrvatskih mučenika

"Recognitio" i postupak za traženje relikvija

Kreirano: Ponedjeljak, 27 Listopad 2014

Poreč, (IKA) - Imati blaženika izuzetna je vrijednost za jednu biskupiju, a nama je vrlo znakovito da je ovo jedan blaženik koji je bliz našim vremenima, još uvijek ima među nama mnogo onih koji su ga osobno poznavali.

Opširnije...

Svetvinčenat: Prijenos relikvija bl. Miroslava Bulešića

Kreirano: Nedjelja, 26 Listopad 2014

Svetvinčenat, (IKA) - Posveta oltara i prijenos relikvija bl. Miroslava Bulešića u oltar župne crkve u Svetvinčentu održana je u subotu 25. listopada, na dan kada je on godine 1942. u toj istoj crkvi primio đakonsko ređenje.

Opširnije...

Blaženi Miroslav Bulešić kao odgojitelj

Kreirano: Nedjelja, 30 Ožujak 2014

Pazin, (IKA) - Treći susret korizmenog tečaja za župne suradnike, u organizaciji Katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije održan je 29. ožujka u Pazinskome kolegiju. Središnje predavanje susreta na temu "Miroslav Bulešić kao odgojitelj" održao je ravnatelj Pazinskog kolegija – Klasične gimnazije preč. Ajelandro Castillo Jimenez, a radionice su vodili odgajatelji David Gortan i Silvija Jeromela Obrovac. 

Opširnije...

Priopćenje s 47. plenarnog zasjedanja HBK: Beatifikacija mučenika Miroslava Bulešića - znak nade

Kreirano: Utorak, 22 Listopad 2013

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 47. po redu, održano je od 16. do 18. listopada 2013. u sjedištu HBK-a u Zagrebu, Ksaverska cesta 12a. Na zasjedanju su sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, izaslanik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vojni ordinarij Tomo Vukšić te subotički biskup Ivan Penzeš i srijemski biskup Đuro Gašparović.
U pozdravnom govoru predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić najprije je istaknuo da se početak zasjedanja događa upravo na dan kad je 1978. godine za papu izabran Ivan Pavao II. Naglasio je da se ne možemo dovoljno zahvaliti tome Papi za ljubav i zauzimanje koje je iskazao prema nama u danima nevolje i na svemu što je učinio da se zaustavi rat u Hrvatskoj i BiH. Ujedno je izrazio radost što će iduće godine, 27. travnja 2014., bl. Ivan Pavao II. biti proglašen svetim. Potom je nadbiskup Puljić podsjetio na najvažnije događaje u razdoblju od posljednjeg zasjedanja te ukratko naveo sve najvažnije teme koje će se obraditi na zasjedanju.
U početnom dijelu zasjedanja hrvatski su se biskupi osvrnuli na veličanstveno slavlje beatifikacije svećenika Miroslava Bulešića na kojem se u pulskoj Areni okupilo mnoštvo svećenika i vjernika. Podsjećajući na snažne poruke toga događaja, istaknuto je kako mnogi s blaženim Miroslavom osjećaju veliku bliskost jer u njegovoj mučeničkoj smrti prepoznaju i svoju patnju, stradanja i progone koju su doživjeli od istoga komunističkog režima koji je i njega ubio. Iako Bulešić nije pripadao nijednom ideološkom sustavu, doživio je progon i od fašista i od nacista, a na kraju su ga ubili komunisti. Podsjetili su biskupi još jednom na razmjere žestokoga progona koji je Crkva u Hrvata doživjela četrdesetih godina prošloga stoljeća tijekom kojega je ubijeno čak 434 svećenika, biskupijska i redovnička, 73 sjemeništarca i 30 časnih sestara. Tako se u osobi novoga blaženika spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatski narod kao i narode Europe tijekom prošloga stoljeća obilježena trima velikim neljudskim sustavima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. Stavljajući primjer blaženog Miroslava za uzor svećenicima i krizmanicima, budući da je ubijen upravo nakon slavlja toga sakramenta u Lanišću 1947., biskupi zaključuju da je u našem vremenu prožetom materijalizmom i sekularizmom beatifikacija svećenika Miroslava znak nade i optimizma te potvrda crkvene plodnosti.

Opširnije...

Završilo misno slavlje beatifikacije Miroslava Bulešića

Kreirano: Nedjelja, 29 Rujan 2013

Pula, (IKA) – Nakon pročitane propovijedi Papina izaslanika na misi beatifikacije don Miroslava Bulešića, molitvu vjernika čitali su predstavnici župa koje su vezane uz novog blaženika Tatjana Antonić, župa Kanfanar, Pavle Milovan, Svetvinčenat, Mara Valić, Pazinski kolegij, Dario Čehić, Baderna, Stojan Rupena, Lanišće, s. Tajana Hrvatin, redovnica, Karmela Lazarić u ime rodbine, te Valter Kotlar, bogoslov. U prinosu darova su u narodnim nošnjama sudjelovali Antonio Otočan, Katarina Matijaš, Mihael Pekica i Ivana Peršić.
Nakon pričesti otpjevan je zahvalni himan "Tebe Boga hvalimo", a potom je mjesni ordinarij izrekao riječ zahvale.
Biskup Kutleša zahvalio je Bogu za dar prvoga beatificiranog svećenika Hrvata, žrtve komunističkoga režima. Izrekao je i zahvalu papi Benediktu XVI. i papi Franji što su vlč. Miroslava Bulešića uzdigni na čast oltara i našem narodu podarili još jednog blaženika. Također je zahvalio i predvoditelju slavlja papinu izaslaniku kardinalu Amatu, kao i svima nazočnim biskupima, posebno umirovljenim biskupima Antunu Bogetiću i Ivanu Milovanu, vicepostulatoru Vjekoslavu Milovanu, svećenicima i vjernicima. Hvala što ste ispunili Arenu, simbol mučeništva prve Crkve, rekao je biskup Kutleša, te svećenicima zahvalio što su u don Miroslava Bulešiću našli svoj uzor. Zahvalio je mjesnim i državnim vlastima i svima koji su pomagali u pripravi toga misnoga slavlja.

Opširnije...

Bl. Miroslav Bulešić – svećenik i mučenik

Kreirano: Nedjelja, 29 Rujan 2013
Homilija kardinala Angela Amata na misi beatifikacije 28. rujna 2013.

 Dragi vjernici,

1. Odmah možemo reći da je današnja beatifikacija don Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika, svetkovina mira nad ratom, bratstva nad podjelama, oprosta nad mržnjom, božanske ljubavi nad ljudskom zlobom. To je pozitivna poruka, evanđeoska, duboko božanska, koja pokreće naša srca da čine samo dobro. Don Miroslav je doslovno živio Isusovu riječ: „Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio" (Iv 15, 12). Don Miroslav je sve smatrao „prijateljima", a nikoga „neprijateljem". Njegovo je svjedočanstvo ljubavi: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje" (Iv 15, 13).
Današnja beatifikacija, koja daje novi sjaj divnom svjedočanstvu vaše vjere u Isusa Krista, znak je Božje milosti za sveopću Crkvu, a posebno za vašu Porečku i pulsku biskupiju. 

Opširnije...

Vlč. Miroslav Bulešić proglašen blaženim

Kreirano: Nedjelja, 29 Rujan 2013

Pula, (IKA) – Na svečanom misnom slavlju u pulskoj Areni koje predvodi Papin izaslanik prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato blaženim je proglašen hrvatski svećenik i mučenik za vjeru sluga Božji Miroslav Bulešić.
Nakon pjesme "Gospodine smiluj se" biskup porečki i pulski Dražen Kutleša zamolio je Papinog izaslanika da proglasi blaženim Miroslava Bulešića, nakon čega je ukratko predstavljen lik i životopis toga hrvatskoga mučenika kandidata za beatifikaciju. Biskup Kutleša je istaknuo, kako je jedini povod za nasilje koje je dovelo do Bulešićeve smrti bila činjenica da je Sluga Božji bio kršćanin i svećenik. Drugih objašnjenja nema, ni političkih, ni etničkih. Stoga njegovi progonitelji nisu imali nikakav drugi povod za opravdanje svoga zlodjela. Sveto je umro praštajući iz sveg srca svim svojim neprijateljima i progoniteljima. Svoj je mučenički život prikazao kao dragovoljnu žrtvu za Crkvu Božju, rekao je biskup Kutleša.

Opširnije...

Konferencije za novinare Organizacijskog odbora za pripremu slavlja beatifikacije Miroslava Bulešića

Kreirano: Petak, 27 Rujan 2013

Pula, (IKA) - U pulskom samostanu sv. Antuna Organizacijski odbor za pripremu slavlja beatifikacije Miroslava Bulešića sazvao je 26. rujna konferenciju za medije uoči beatifikacije sl. Božjega Miroslava Bulešića u Puli 28. rujna.
Na konferenciji su govorili koordinator Tehničkog odbora, generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, koordinator liturgijskog odbora preč. mr. Milan Zgrablić, koordinator odbora za medije vlč. dr. Josip Grbac, organizatorica predprograma mr. sc. Anđela Jeličić i zamjenik gradonačelnika Grada Pule prof. Fabrizio Radin.

Opširnije...

Tema TPT-a u Rijeci bila je "Naša Crkva u Bulešićevo vrijeme i danas"

Kreirano: Utorak, 17 Rujan 2013

Rijeka, (IKA) - "Naša Crkva u Bulešićevo vrijeme i danas" bio je naslov ovogodišnjeg Teološko-pastoralnog tjedna za svećenike i redovnike Riječke metropolije u organizaciji Teologije u Rijeci. Seminar je održan 16. rujna u Velikoj dvorani Teologije, a sudjelovalo je deset predavača iz Rijeke, Istre i Zagreba. U prvom dijelu temu su obradili s povijesnog stajališta, opisavši prilike i stradanja Crkve u vremenu Drugog svjetskog rata i poraća pod komunističkom vlašću, a u drugome dijelu govorili su o teološkom, svjedočkom i duhovnom značenju mučeništva. 
Ovogodišnji TPT-u tako je najavio beatifikaciju Miroslava Bulešića 28. rujna 2013. u Puli, što je bio jedan od razloga za izbor te teme. "Izborom te teme biskupi Riječke metropolije htjeli su svećenicima i redovnicima bolje približiti lik ovoga istarskog svećenika i mučenika Crkve iz 20. stoljeća te njegovim primjerom potaknuti sve na hrabro svjedočenje vjere u novim vremenima", objasnio je dr. Božidar Mrakovčić, predstojnik Teologije u Rijeci. "Njegovo mučeništvo nije samo događaj iz povijesne spomenice već je to, prije svega, poticaj da promislimo i aktualiziramo njegovu poruku u današnjem vremenu. Bulešićevo svjedočanstvo prilika je da se propitkujemo o današnjim situacijama u kojima Crkva doživljava osporavanja te da problematiziramo odnos društva prema katolicima kao i suprotno. Prilika je to da naglasimo važnost koju za život naroda Božjega danas ima svjedočanstvo svećenika", rečeno je u uvodnim riječima. 
Kancelar Teologije u Rijeci, nadbiskup i metropolit dr. Ivan Devčić, otvarajući simpozij podsjetio je na izvorno značenje mučeništva, na koje se u prvim stoljećima kršćanstva gledalo kao na dragocjeno svjedočanstvo vjere i "sjeme novih kršćana". "Vjerujem da i za nas danas mučeništvo Crkve u vremenu komunizma ima isto značenje. Neka nam mučenici budu poticaj da se i sami obratimo, da ovaj Teološko-pastoralni tjedan bude ujedno i duhovna obnova kako bi revnije, spremni na žrtvu, svjedočili svećeničko poslanje", rekao je nadbiskup Devčić. 

Opširnije...

Mons. Želimir Puljić: Miroslav Bulešić – mučenik krizme i zaštitnik Istre

Kreirano: Utorak, 03 Rujan 2013

Zadar, (IKA) - "Miroslav Bulešić – mučenik krizme i zaštitnik Istre" naziv je pisma zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića koje je u povodu Bulešićeve beatifikacije uputio svećenstvu, redovništvu, vjeročiteljima i katehetama. Okružnicu je tematizirao pitanjima: kako se stječe mučenička aureola i koga možemo nazivati mučenikom, tko je sluga Božji Miroslav Bulešić, Miroslav Bulešić mučenik svete potvrde. "Zahvalni smo Božjoj Providnosti što će Crkva uzdići na čast oltara mladog svećenika Miroslava Bulešića. Tim činom daje se do znanja kako je on ubijen iz mržnje prema vjeri (in odium fidei) te da je mučeničku smrt podnio iz ljubavi prema vjeri (in amorem fidei). Pulska Arena će 28. rujna svjedočiti o nečemu što se u Areni nije nikada zbilo. Taj prostor svjetske i profane zabave pretvorit će se u ozračje najuzvišenijeg događaja za Porečku i Pulsku biskupiju i hrvatski narod. Kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetih, će objaviti Crkvi i čitavom svijetu da imamo novog blaženog mučenika, mladog svećenika, Hrvata, Miroslava Bulešića. On je svojom krvlju potvrdio vjernost Kristu. A mjesto na kojem je ispovjedio vjeru i zakoračio u vječni život postaje svetim prostorom kamo će ljudi rado poći na hodočašće", poručuje mons. Puljić, ističući da je s tek navršenih 27 godina života i nepunih pet godina svećeništva Bulešić sazrio do punine koju čovjek teško dostiže. Postao je mučenikom krizme i novim zaštitnikom Istre i svećenika. 

Opširnije...