25. obljetnica stradanja Hrvata u Trusini

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Utorak, 17 Travanj 2018 Napisao/la s. Veronika Popić

Trusina, (IKA/FIA) - 25. obljetnica nevino stradalih katolika – Hrvata u Trusini, koje su ubili pripadnici Armije BiH, obilježena je u ponedjeljak 16. travnja.

Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene „Zulfikar", kada su ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. „Na jednom mjestu skupiti bivše pripadnike nekada zaraćenih vojski, a danas ljude dobre volje koji odaju počast stradalim, to je zaista veliko. Ovakav odnos prema svim žrtvama je važan korak prema budućnosti u kojoj, vjerujem, nitko ne želi da se ponovi ono što nam se događalo 1990-ih", kazala je Dragica Tomić, predsjednica udruženja žrtava.
U znak sjećanja na žrtve ovog zločina izaslanstva su položila vijence, zatim je vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar izmolio molitvu za pokojne a fra Emanuel Josić otpjevao pjesmu „Na grobu."
Uslijedilo je misno slavlje koje je na groblju u Trusini predvodio biskup Sudar u koncelebraciji župnika fra Marinka Štrbca i više svećenika. U propovijedi biskup Sudar istaknuo je da se nisu okupili samo kao ljudi i Hrvati, nego kao vjernici koji vjeruju u Boga i koji se u duši moraju suprotstaviti svakom zlu. „Nama je žao i suosjećamo sa svakom žrtvom jer znamo da je svaki čovjek dijete Božje, a vjerujemo i želimo biti djeca Božja", rekao je biskup, te dodao: „Zato vjerujem da su i žrtve Trusine u zadnjem trenutku, kad su se suočili s tolikom nepravdom koja oduzima život, posve predali Bogu i da je to bio čin ispovijesti vjere." „Kakav god čovjekov život bio, vrlo kratko traje i kako god završio, samo je jedno važno – da završi s Bogom i u Bogu, a onda je postignut zadnji i najveći cilj ljudskog poslanja na ovom svijetu", zaključio je biskup Sudar.
Misno slavlje pjevanjem je animirao fra Emanuel Josić.

Hitovi: 954