Međuvođe: 25. obljetnica komemoracija žrtvama

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Subota, 23 Rujan 2017 Napisao/la Zvonko Ranogajec

međuvođe 2Generalski Stol, 23. ruj. 2017., - U subotu 23. rujna u župi Generalski Stol održana je misa u spomen na preko tisuću pobijenih Hrvata na prostoru šume Međuvođe, na prostoru grada Ogulina kod Gornjih Dubrava. Osim mise upaljene su svijeće kod spomenika poginulima u 2. Svjetskom ratu u Generalskom Stolu, Tounju i Skradniku. Nakon mise i odavanja poštovanja žrtvama, preko 50 hodočasnika otišlo je u šumu Međuvođe kod spomenika i križa, gdje se već zadnjih 25 godina održava komemoracija.

Župnik Generalskog Stola Ivica Tolla istaknuo je na misi da su Generalski Stol sjeverna vrata biskupije koja je kroz ideju biskupa Bogovića gradnjom Crkve hrvatskih mučenika učinila spomenik svim žrtvama u hrvatskog povijesti, a pobijenih preko tisuću u kolovozu 1945. godine koji su dovedeni iz logora na Dubovcu i karlovačkog zatvora fantomskim vlakom su dostojni da se njihova sudbina bolje istraži i da joj se svake godine iskaže pijetet i poštovanje. Komemoracija se održala po 25. puta a organizatori su Udruga hrvatski domobran iz Duge Rese, udruga Kovan iz Generalskog Stola kao i UHBDDR iz Generalskog Stola. Komemoraciji su nazočili donačelnik Generalskog Stola Damir Kolić, načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević, predsjednik Hrvatskog domobrana iz Duge Rese Miljenko Vidović i članovi iz Generalskog Stola i Slunja, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo, saborski zastupnik Tomislav Lipoščak te Ivan Anton Žlimen, predstojnik kabineta ministra branitelja Tome Medveda, koji su se i obratili na mjestu tragedije nedaleko Grubine jame.


Glavni organizator kao i svih prethodnih godina bio je predsjednik udruge Kovan Ante Jozo Ramić koji je podsjetio na dugo prešućivano i zatajeno mjesto koje se posjećuje i komemorira u čast pobijenih tisuću i pol pripadnika hrvatske vojske i njihovih najbližih koje su komunističke vlasti pobile ljeta 1945. Tajno ih dovodeći vlakom nakon čega su vršili egzekuciju. Zahvalio je vlastima na podržavanju akcije iako nema nikoga iz aktualne gradske vlasti Ogulina izuzev zamjenika gradonačelnika iz bivšeg saziva Tone Radočaja. Između vodotoka Sušice i Globornice komunističke vlasti dovezle su žrtve i pobili ih a njihovi ostaci još nisu pronađeni niti dostojno pokopani, istaknuo je Miljenko Vdović. Ante Beljo je poručio da ne dopustimo da hrvatska država financira svoju propast, odnosno one koji propagiraju jugoslavensku historiografiju. Ove događaje treba gledati na nacionalnoj televiziji, a ne na regionalnim programima. Ivan Anton Žlimen je poručio da će ministarstvo branitelja sve učiniti preko Uprave za zatvorene i nestale da se istina otkrije. Tomislav Lipoščak je poručio da je osim žrtava još gore bila šutnja o njima a o kojoj su morale šutjeti majke i bake. Istina mora izaći na vidjelo da nam počinitelji tih zločina ne bi i danas iskrivljavali povijest.

Generalski stol međuvođe 1

Hitovi: 2118