Biskup Bogović predslavio spomen-slavlje u Boričevcu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Nedjelja, 30 Srpanj 2017 Napisao/la s. Veronika Popić

Boričevac, (IKA) - U Boričevcu, mjestu simbolu stradanja Hrvata u II. svjetskom ratu, služena je 27. srpnja u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije misa i održani su pogrebni obredi za 24 žrtve ekshumirane prošle godine od roda Ivezića u Dabinoj jami ponad Brotnja, općina Srb.

Pogrebne obrede kao i misu zadušnicu u nazočnosti više stotina vjernika, među kojima rodbine Ivezića kao i najviših državnih dužnosnika predslavio je umirovljeni biskup Mile Bogović u suslavlju 18 svećenika među kojima župnika Boričevca, Donjeg Lapca i Zavalja Dina Rupčića, župnika Korenice i udbinskog dekana Stipe Zebe, upravitelja svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini Josipa Šimatovića, župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića. Liturgijskom glazbom misu je uveličao zbor župe sv. Roka VIS Svjetlo pod vodstvom Marte Miletić.
Konačno smo nakon 1941. i 1996. godine došli u poziciju da žrtvama Ivezića priznamo dostojanstvo ukopa, istaknuo je na početku biskup Bogović, predvodeći komemoraciju uime predsjednika HBK Želimira Puljića i gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, zahvalivši državi što je omogućila komemoraciju. Kada sam ovdje prvi puta došao za Malu Gospu 1996. godine, mislio sam što reći ljudima nakon tragedija između 1941. i 96. godine. Bili smo svjedoci goleme kalvarije za koju sam i sam osjećao krivnju. Prošla je 21 godina, niknula je obnovljena crkva, država više ne progoni narod, a ostaci Ivezića iz Dabine jame će nakon 76 godina biti uz javno poštovanje pokopani uz crkvu njihova krštenja. Njihov ispraćaj događa se na dan „prve puške" kojoj se odavalo, a neki to i danas čine, poštovanje kao nekoj svetinji. Ne trebamo svi o istim događajima misliti na isti način. Ne želimo nikome osporavati da na tu pušku gleda kao na oslobodilačku, ali doista je krajnje vrijeme da smijemo, dapače da smo dužni govoriti i o njezinoj zločinačkoj strani. Njezini zločinački pucnjevi počeli su ovdje a poslije su odjekivali dugo po našim prostorima: oni su se čuli u Beiburgu i Križnim putovima, Jazovkama i drugim jamama i jazbinama, u novije vrijeme u Domovinskom ratu a posebno u Vukovaru. Zato danas imamo bar pravo tražiti da se prestane hvaliti zločinačka narav te puške, da se javno osudi njezin zločinački učinak. Ti pucnji nisu jako dugo dopuštali da se čuju glasovi žrtava Boričevca, glas trogodišnjeg Jure Ivezića i glas 82-godišnjeg guslara Luke, i mnogih drugih iz Brotnje i Boričevca. Mi danas ne mrzimo, kao da nas je ta patnja oplemenila. Papa Ivan Pavao II. jasno je rekao da neke ideologije imaju krivu antropologiju, nitko nema pravo nekome oduzeti dostojanstvo, život i pravo na grob. Neka vjetar odnese 1. pušku i neka se ovaj prostor konačno dekontaminira, a vlast neka istraži i druge jame po Hrvatskoj i Sloveniji, da se žrtve kršćanski pokopaju. Neka se nakon Ivezića širi kult praštanja, jer mučeništvo je učvrstilo kršćansko zajedništvo te je nastala kršćanska globalizacija. Papa Ivan Pavao II. nas je isto tako pozvao da u borbi za budućnost svijeta uključimo te evanđeoske graditelje zajedništva, mučenike i nevine žrtve, nakon čega smo mi izgradili CHM da bude stalni poticaj evanđeoske Hrvatske i zajedništva koje se ne hrani mržnjom prema nikome. Crkva u Hrvata ne traži da se svi zločini II. svjetskog rata kazne i procesuiraju; ona želi da se krene na spašavanje a ne na osuđivanje; da se diže cijena žrtvi, a ne mučiteljima, ranama a ne onima koji su ih nanijeli. Na Udbini su spomen ploče sa svih naših stratišta. Crkva u Hrvata želi da se sva naša stratišta povežu Hrvatskim križnim putem koji bi počeo u Bleiburgu, pa preko Vukovara došao na Krbavsko polje do CHM podno koje bi se izgradio Svehrvatski grob a svaka biskupija mogla bi imati na tom križnom putu svoje mjesto godišnjeg okupljanja, zaključio je propovijed biskup Bogović.

Hitovi: 2979