Obljetnica mučeničke smrti vlč. Ante Dujlovića

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Četvrtak, 13 Srpanj 2017 Napisao/la s. Veronika Popić

Gumjera, (IKA/TABB) - Na temeljima župne crkve Uzvišenja sv. Križa u župi Gumjera, u donjem toku rijeke Vrbasa, u utorak 11. srpnja slavljena je koncelebrirana misa u povodu 74. obljetnice mučeničke smrti mladoga župnika te župe vlč. Ante Dujlovića. Misu je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica, a s njim su koncelebrirali pomoćni biskup Marko Semren, prnjavorski župnik mons. Vlado Lukenda, koji se i skrbi za Gumjeru, mons. dr. Anto Orlovac, autor knjige „Vjeran do smrti" o Anti Dujloviću te još petorica svećenika Banjolučke biskupije. Na misi je sudjelovala i skupina vjernika hodočasnika iz župa Prnjavor Petrićevac, Banje Luke i Ivanjska.
U propovijedi biskup Komarica je, polazeći od svetopisamskih čitanja, najprije podsjetio na dramatičnost povijesti čovječanstva obilježenu trajnom borbom između Duha i Zloduha. Istaknuo je i proročku ulogu za cijelo čovječanstvo Božjeg izabranog naroda. Tu ulogu članovi tog naroda moraju ispunjavati, a ne bježati od nje. Pojasnio je Isusove riječi da se njegovi učenici „ne trebaju bojati onih koji ubijaju tijelo, a ne mogu ubiti dušu, koja je znak života, kojega štiti sam Bog, jer je Bog izvor života". Osvrnuo se zatim kratko na burnu povijest Katoličke Crkve kroz mnoga stoljeća na tom dijelu svoje biskupije, na bujanje katolištva i njegovo uništavanje, pa ponovno naseljavanje i ponovno iseljavanje. Iznio je podatke o župi Gumjera, osnovanoj 1903. godine, a koju su nastanjivali uglavnom poljski katolici.
O župniku Anti Dujloviću rekao je da je rođen 1914. godine u drevnoj župi Ivanjska kod Banje Luke, da je zaređen za svećenika 1939. godine, a 1940. godine imenovan upraviteljem župe Gumjera. Župljani su „brzo zavoljeli svoga mladog, duhovnog, pobožnog i poletnog župnika, koji se s velikom revnošću posvetio duhovnoj izgradnji povjerenih mu vjernika". Brinuo se za sve – od najstarijih i najsiromašnijih do najmlađih. Osobito se brinuo za mlade i djecu te za obiteljski kršćanski život u župi. Tijekom ratnih godina u vrlo dramatičnim okolnostima pastoralno je skrbio čak za osam okolnih župa, iz kojih su se župnici morali povući na sigurno. Prema svjedočanstvu brojnih svjedoka između njegovih župljana ubili su ga vojnici, po nalogu njihovog komandira jer se javno suprotstavio da njegove župljanke, osobito djevojke, idu na razuzdane igranke s vojskom u seosku gostionicu.
Njegovi župljani kao i njihovi potomci, odselivši se 1946. godine po nalogu tadašnjih vlasti u Poljsku, u župi Očice kod Boleslawieca trajno imaju u zahvalnom sjećanju krvavu žrtvu života njihova omiljelog župnika. Već su prikupili pisana, ovjerena svjedočanstva za početak službenoga crkvenog procesa beatifikacije.
Kongregacija za proglašenje svetih već je dala odobrenje za pokretanje procesa za ubijenog župnika Antu Dujlovića te za još trojicu ubijenih svećenika Banjolučke biskupije s početka rata 1941. godine vlč. Maximilijana Waldemara Nestora, župnika u Drvaru, vlč. Jurja Gospodnetića, župnika u Bosanskom Grahovu, i vlč. Krešimira Barišića, župnika Krnjeuše kod Bosanskog Petrovca.

Hitovi: 1977