Spomen na vrbsko-ruščičke žrtve

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Utorak, 21 Veljača 2017 Napisao/la s. Veronika Popić

Slavonski Brod, (IKA) - Spomen na vrbsko-ruščičke žrtve 81. u nizu započeo je u ponedjeljak 20. veljače polaganjem vijenaca i molitvom ispred zajedničke grobnice na gradskom groblju u Slavonskom Brodu u koju su pokopana šestorica mučki ubijenih mještana Gornje Vrbe, Ruščice iz udruge seljaka : Tomo Vargić, Ivan i Franjo Borevković, Mirko Milec, Stjepan Mirković i Ivan Martić te dvoje neutralnih civila: Ivan i Kristina Trogrlić. Molitvu ispred grobnice uz nazočne predstavnike vlasti Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije te predstavnika vlasti Gornje Vrbe, predvodio je župnik župe Blažene Djevice Marije u Ruščici Antun Farkaš. On je nakon toga u ruščičkoj župnoj crkvi predvodio misu zadušnicu za poginule sumještane i na početku mise pročitao je njihova imena.
Čuvši za smrtno stradalih osam sibinjskih seljaka i uhićenje nekoliko seljaka iz Glogovice i Slatnika koji su uhićeni zbog skidanja ploča s ćiriličnim napisima te proslavom Papinog dana, tristotinjak vrbsko ruščičkih seljaka krenuli su 20. veljače 1935. u Brod da zatraže od kotarskog načelnika da pusti uhapšene sibinjske seljake. Na brodskom mostu, na ulazu u Gradsko groblje zaustavila ih je srpska žandarmerija. Zamišljeni mirni prosvjed završio je krvoprolićem spomenutih osam nedužnih seljaka, dok ih je više ranjeno, uhićeno i osuđeno na višegodišnje kazne zbog pokušaja rušenja režima srpske dinastije Karađorđevića.
Susret je nastavljen u Mjesnom domu gdje su iskazali počast poginulima, a prigodne riječi uputili su predstavnici vlasti.

Hitovi: 1415