Obljetnica mučeničke smrti sluge Božjega fra Lovre Milanovića

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Utorak, 07 Veljača 2017 Napisao/la s. Veronika Popić

Donja Tramošnica, (IKA/KTA) - Spomendan dvjesto desete obljetnice mučeničke smrti sluge Božjega fra Lovre Milanovića okupio je u petak 3. veljače u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici - Bosanska Posavina oko 150 vjernika

, kako malog povratničkog stada te župe tako i hodočasnika iz tuzlanskog kraja. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Nikica Vujica član uprave franjevačke provincije Bosne Srebrene. Suslavilo je petnaestak svećenika među kojima domaći župnik fra Jozo Puškarić i fra Marijan Karaula, vicepostulator kauze sluge Božjega fra Lovre Milanovića.
U pozdravnoj riječi domaći župnik fra Jozo naglasio je kako je nazočnost tako malog broja vjernika pokazatelj sadašnjeg stanja većine posavskih župa koje su u nedavnom ratu bile posve opustošene.
Ocrtavajući život i djelo fra Lovre Milanovića fra Nikica je naglasio da trebamo imati na umu da je fra Lovro umro „zbog Sina Čovječjega", jer je imao životni cilj, ideal zbog kojega mu nije bilo teško odreći se svega, pa i samoga života.
„Onaj tko vjeruje u uskrsnuće i u drugi život, vrlo lako prihvaća trenutačne teškoće, bolesti, progonstva i osude pa i samu smrt, kako je to posvjedočio i fra Lovro", ustvrdio je fra Nikica te progovorio po čemu se kršćani razlikuju od ovoga svijeta. Naglasivši da nas svijet procjenjuje po tome kako predstavljamo svoje kršćanstvo ustvrdio je da smo pozvani biti dosljedni, radikalni kršćani koji će dostojno predstavljati kršćanstvo, u svoj njegovoj ljepoti i djelatnoj korisnosti.
„Mi, kršćani, imamo vrlo ozbiljan i težak zadatak u svijetu, živjeti kršćanstvo, drugima ga propovijedati i poticati ih da ga i oni žive cjelovito, na slavu Božju i na dobro svih ljudi. Preostaje nam samo to, da svoj život živimo strogo kršćanski, po zakonu ljubavi. Ne stidimo se svoga kršćanskog imena, budimo ponosni na njega, ali ga budimo dostojni, ne budimo traljavi, mlitavi i površni kršćani, nego pokušajmo svijetu pružiti primjer kreposti koje kršćanstvo traži od svojih članova, jer kad bi se kršćanstvo ostvarilo u našem svijetu, svijet bi bio bolji, i pravedniji, milosrdniji, bilo bi više reda, mira i zadovoljstva", zaključio je propovjednik Vujica.
Pred kraj mise okupljenima se obratio i vicepostulator u postupku kanonizacije fra Lovre Milanovića fra Marijan Karaula, potaknuvši da uz molitve koje upućuju Bogu po fra Lovrinu zagovoru za svoje osobne potrebe, ne zaborave moliti i za sretno privođenje kraju procesa fra Lovrine beatifikacije koji je započeo prije dvije godine.

Fra Lovro Milanović rođen je 22. svibnja 1777. godine u Sarajevu od roditelja Ante i Katarine. U svojoj petnaestoj godini, stupio je u franjevački red i kršteno ime Stjepan zamijenio je s fra Lovro. Nakon godinu dana novicijata u Kraljevoj Sutjesci položio je 27. svibnja 1793. svečane zavjete. Nema podataka gdje je pohađao filozofski-teološki studij, ali se pretpostavlja da je studij završio u nekoj od austrougarskih zemalja. Ono što je poznato je da je 14. lipnja 1803. postavljen za samostanskog vikara i kapelana u Kraljevoj Sutjesci. Od 1803. do 1804. godine bio je župni vikar u župi Velika. Na kapitulu u Kreševu 14. svibnja 1806. godine Uprava franjevačke provincije imenovala je fra Lovru župnikom u župi Tramošnica. Već iduće godine, u 30-toj godini života fra Lovrin je život okrutno ugašen u selu Turić. Narodna predaja kaže kako je Mujo ubio fra Lovru 3. veljače 1807. godine zato što fra Lovro prolazeći pokraj njega nije sišao s konja i iskazao mu poštovanje. Poginuo je od udarca nožem, a zatim je ustrijeljen iz kubure.
Fra Lovro je pokopan u obližnjem turićkom groblju. Kršćani su odmah poslije smrti smatrali fra Lovru pravim mučenikom, a i nakon dvjesto godina dolaze na njegov grob, uzimaju zemlju s groba i nose svojim kućama, uvjereni da će im mučenik fra Lovro pomoći. Na mjestu fra Lovrine pogibije, u malom ograđenom komadu zemlje, dugo je vremena bilo skromno spomen obilježje, da bi 2006. godine, kao svoj zavjet fra Lovri novi spomenik podigli župljani Turića. Na fra Lovrin grob više od dva stoljeća dolaze vjernici svih vjeroispovijesti iz raznih mjesta toga kraja.
Premda nisu dokumentirana po predajama, postoje mnogobrojna svjedočenja o uslišanim molitvama i ozdravljenjima po fra Lovrinu zagovoru. Posebno se veliki broj ljudi okuplja na njegovu grobu uoči mlade nedjelje koja pada krajem osmog ili početkom devetog mjeseca, u narodu poznatije kao fra Lovrina mlada nedjelja.

Hitovi: 1559