U Čukovcu blagoslovljen obnovljeni križ prešućenim žrtvama

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Utorak, 08 Studeni 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

Čukovec, (IKA) - U Čukovcu u župi Ludbreg u nedjelju 6. studenoga blagoslovljen je obnovljeni križ prešućenim žrtvama te je priređen spomen na mučki ubijenoga ludbreškog župnika Matiju Crnkovića i žrtve u tom naselju.

Zalaganjem Nade i Pavla Kancijana i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina početkom studenoga 2003. podignut je spomen-križ u naselju Čukovec na koji su upisana imena desetljećima prešućivanih žrtava II. svjetskog rata i poraća, stradalih, ubijenih i nestalih stanovnika naselja. Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta s vremenom su otpale pločice postavljene u podnožju spomen-obilježja pa se u listopadu ove godine pristupilo temeljitoj obnovi u kojoj su skinute dotrajale pločice te je potom postavljena trajnija granitna podloga.
Sjećanje je počelo misnim slavljem koje je u kapeli Sv. Josipa predvodio ludbreški župnik mons. Josip Đurkan. U homiliji župnik Đurkan rekao je da su 73 godine nakon "nestanka" prvih žrtava komunističkih progona došli odati dužno poštovanje svim žrtvama iz filijale župe Ludbreg, a na posebni način mučki ubijenom i mučenom župniku Matiji Crnkoviću, za čiji se grob još ne zna. On je čitav svoj svećenički život utkao u duhovni rast i postojanost svojih župljana, radeći u školi kao kateheta, a kasnije kao župnik. Njegovom je zaslugom sagrađena i kapela Sv. Josipa godine 1931., a zacijelo i podignuta nacionalna hrvatska svijest što nije bilo lako u tim krajevima gdje su ljudi bili kmeti i taj kmetski odnos sačuvali i prema novim gospodarima koji su nadošli s punim ustima lijepih obećanja za bolji život.
Tim poštovanjem želimo sačuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode koju mi danas živimo ili bolje reći još izgrađujemo jer treba stvarati klimu suživota i pomirenja, ali te važne životne postavke počivaju na temeljima istine. Nitko nema pravo zanemariti žrtve niti dirati rane onih koji pate zbog gubitka svojih najdražih. Nitko nema pravo vrijeđati žrtve onih koji su dali živote za svoju rodnu grudu. Ta gruda koju zovemo Domovinom posvećena je tolikim žrtvama. Ako pak to ne znamo poštivati, onda u nama nema ni ljudskog ni vjerničkog niti nacionalnog dostojanstva. Stojeći ovdje s dubokim poštovanjem prema žrtvama poginulih obnavljamo zavjet za našu povijest, naš narod, vjeru, kulturu i budućnost. Okupljajući se u čast žrtvama došli smo nadahnuti se životom ljubavi, mira i razumijevanja, gradeći tako svoju zemaljsku domovinu i putujući prema vječnoj domovini, rekao je mons. Đurkan, te potom nabrojio svih 18 prešućivanih žrtava naselja Čukovec poubijanih i nestalih od 1942. do 1947. godine od četnika, partizana ili komunističke vlasti.
Nakon mise kod obnovljenog spomen-obilježja položen je vijenac i zapaljene svijeće.
Zahvalu na obnovi uputili su predsjednik Društva Franjo Talan i Nada Kancijan nakon čega je obnovljeni spomen-križ blagoslovio i predvodio molitvu mons. Đurkan.

Hitovi: 1553