Obilježena 70. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacija

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Utorak, 13 Rujan 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

Krasica, (IKA) - 70. obljetnica mučeništva svećenika bl. Francesca Bonifacija obilježena je 10. rujna u Krasici. Svečano koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša uz koncelebraciju četrdesetak svećenika iz Porečke i Pulske te i Tršćanske biskupije. Uvodni pozdrav izrekao je župnik Grožnjana i Krasice Miroslaw Paraniak.


Biskup je u prigodnoj homiliji napose istaknuo kako je Blaženik svoju vjernost Bogu posvjedočio žrtvom vlastitog života. Nadalje, svjestan svoje povezanosti s prošlim generacijama, shvaćao je važnost prenošenja baklje vjere budućim naraštajima, pa čak i kada to znači opasnost za život. Kao svećenik i vjernik jasno je pred sobom vidio svoj cilj, znao je da taj cilj nije u ovozemaljskoj prolaznosti već u Vječnosti. Njegova je veličina upravo u njegovoj revnosti i spremnosti davanja sebe, podnošenja žrtve za druge.
Svaki čovjek ima jedno svoje poslanje, koje treba izvršiti iz ljubavi prema Bogu i prema bližnjima; naši mučenici, kako don Francesco tako i bl. Miroslav Bulešić tu su svoju spremnost pokazali najuzvišenijim primjerom; kao jednostavni svećenici, iz naroda, pokazavši uzornu revnost do kraja, postali su blaženici, rekao je biskup. Krasica i okolna mjesta na poseban način osjećaju zahvalnost prema don Francescu zbog njegovog pastoralnog djelovanja u ovim krajevima. Crkva će, kao svijest i savjest društva uvijek biti progonjena, ali ne smije zato prestati biti upravo savjest društva, i otvoreno reći i osuditi sve ono što je protivno moralnim i naravnim zakonima, istaknuo je biskup Kutleša. Molimo zagovor bl. Bonifacija kako bismo se u svim životnim situacijama, i u ovim našim vremenima, koja su drukčija, ali ipak teška na svoj način, znali pravilno postaviti, upravo slijedeći primjer životnih stavova don Francesca i drugih svetaca i blaženika, pozvao je mons. Kutleša.
Na kraju mise okupljenima se obratio Mario Ravalico iz Trsta, najaktivniji promicatelj lika i djela don Francesca, te ujedno autor dvaju knjiga o blaženiku. Uz zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli u projektu izrade i postavljanja spomen obilježja. Ideja postavljanja spomenika potekla je iz tršćanske "Udruge prijatelja bl. Francesca Bonifacia". Predsjednik te udruge je također na kraju mise izrazio zahvalnost, napose župi Krasica koja ih uvijek gostoljubivo prima kada dolaze posjetiti mjesta djelovanja don Francesca.
Nakon mise biskup je blagoslovio spomenik na mjestu uhićenja don Francesca.
Obilježavanju obljetnice prethodila je trodnevnica s raznovrsnim događanjima. U srijedu 7. rujna, na blaženikov 104. rođendan u župnoj crkvi u Grožnjanu održano je predstavljanje prve knjige o don Francescu na hrvatskom jeziku "Blaženi Francesco Bonifacio - svećenik i mučenik". Knjigu su predstavili priređivači: Mario Ravalico i vlč. Ilija Jakovljević. U četvrtak 8. rujna u župnoj crkvi u Krasici misu i klanjanje predvodio je umirovljeni biskup Ivan Milovan. Posljednjeg dana trodnevnice, također u Krasici, u župnoj crkvi misno slavlje predvodio je umirovljeni biskup Eugenio Ravignani iz Trsta.

Hitovi: 1559