Dan cerovničkih žrtava 2016.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Ponedjeljak, 29 Kolovoz 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

(Cerovnik, 28.08.2016.) – U nedjelju, 28. kolovoza, kako je to već uobičajeno zadnjih nekoliko godina u nedjelju nakon Dana hrvatskih mučenika na Udbini, u Cerovniku je proslavljen Dan cerovničkih žrtava (mučenika). Misno slavlje za sve cerovničke žrtve u župnoj crkvi predvodio je oštarski i cerovnički župnik pop Antun Luketić.

Pjevanjem je animirao župni zbor uz glazbenu pratnju Franje Puškarića.

„Jučer smo na Udbini slavili Dan svih znanih i neznanih hrvatskih mučenika, a danas u našoj župi, u našoj sredini, slavimo Dan cerovničkih mučenika“ – napomenuo je na početku propovijedi pop Antun. Temu današnjih misnih čitanja, osobito odlomka iz Evanđelja po Luki o poniznosti, itekako se može povezati s mučenicima. Oni su se ponizili radi svoje vjere i imena Božjega. Dali su svoje živote za „krst časni i slobodu zlatnu“ jer su čeznuli za boljim životom i za istinom. Pored toga što su se sami evanđeoski ponizili, postali malenima, doživjeli su i poniženje od drugih ljudi, od svojih mučitelja i ubojica i drugih koji su obezvrjeđivali njihovu žrtvu. Dugo godina Cerovničani nisu smjeli govoriti istinu o Drugom svjetskom ratu i poraću, obitelji nisu smjele čuti istinu o svojim ubijenim muževima, očevima i djedovima. Nije se smjelo govoriti kojoj su vojnoj postrojbi ubijeni pripadali. Znamo da je među njima bio i veći broj civila. Svjedoci smo kako su nam vlasti godinama nametale službenu „lažnu istinu“. Cerovničke žrtve, njih 210 do sada popisanih, na čelu s mučenički ubijenim vlč. Dragutinom Fifkom, svojim životom i smrću poradi viših vrijednosti pokazale su nam primjer poniznosti i put kojim nam je ići do istine. Ta istina je samo jedna i nije ničime uvjetovana. Slijedimo i mi taj put i ne bojmo se istine. Čuvajmo tako zalog koji su nam ostavili cerovnički mučenici. Neka naše obitelji budu škole u kojima se odgaja za poniznost i ljubav prema istini. „To nije lako, važno je imati hrabrosti biti ponizan. Bog će ti to naplatiti. I znaj: kada Bog naplati – dosta je!“ – zaključio je pop Luketić na kraju propovijedi.
Nakon mise, u dvorani župnog stana predsjednik Odbora za proslavu na Pitomom Javoru, Srećko Jandrlić i župnik Luketić podijelili su zaslužnim obiteljima i pojedincima zahvalnice za sudjelovanje i pomoć u proslavi 25. obljetnice napada na župu Cerovnik i obrane od agresije na modruško-ogulinski kraj, Karlovačku županiju i Domovinu Hrvatsku koja je obilježena na Pitomom Javoru, 18. do 24. srpnja ove godine.

F. Puškarić

 

Hitovi: 1886