Misa za žrtve Boričevca

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Četvrtak, 28 Srpanj 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

Boričevac, (IKA) - U Boričevcu, mjestu simbolu stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu, u srijedu 27. srpnja služena je tradicionalno misa u spomen žrtava Boričevca kao i žrtava iz susjednog Brotnja gdje su na taj datum 1941. godine lokalni Srbi pobili sve pripadnike šest obitelji Ivezić, njih 28.

Misu je u župnoj crkvi Rođenja BDM predvodio ovogodišnji mladomisnik Gospićko-senjske biskupije iz susjedne Korenice Mišel Grgurić u koncelebraciji župnika Boričevca i Zavalja Dine Rupčića, župnika Korenice Stipe Zebe, upravitelja svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini Josipa Šimatovića i župnika Slunja mons. Mile Pecića.
„Sjećamo se danas djeda Luke koji je imao 82 godine kao i najmlađeg Jakova koji je imao samo 2 godine. I jedan i drugi kao i ostali Ivezići kojih se danas sjećamo imali su krivnju za koju je neprijatelj imao rješenje, jednostavno su bačeni u jamu u Brotnji. Za njih su to bili, kako kaže biskup Bogović, uši i gnjide koje ne zaslužuju nikakvo dostojanstvo i koje treba baciti gdje oni bez dostojanstva i pripadaju", rekao je na početku Grgurić te ponudio kao odgovor Kristovu logiku ljubavi i opraštanja. Svatko ljubi Gospodina onoliko koliko se odriče svoje sebičnosti. Na mržnju odgovorimo ljubavlju i zapamtimo da je jedina pobjeda u drvetu križa, jedina pobjeda je u i po Kristu Gospodinu koji je također podneo muku i smrt za nas, za druge kao što su to učinili i Ivezići. Molimo za žrtve Boričevca, ali i one koji su počinili zločin i udaljili se od Boga, zaključio je propovjednik. Prije mise župnik Boričevca Rupčić pohodio je s predstavnicima tragično pobijenih Ivezića Dabinu jamu ponad naselja Brotnja kod Srba i izmolio molitvu za tragično ubijene Iveziće.
Misu je glazbom na orguljama animirao vjeroučitelj Mario Klepić, a među hodočasnicima bilo je predstavnika udruga Boričevljana, Udruga UHDV 1941.-45. iz Ogulina, branitelja s Plitvica. Misi je nazočio inicijator komemoracije na dan mučeničke smrti Boričevljana Frane Vrkljan, zamjenik načelnika Gračaca Anto Jurić kao i predstavnici PP iz Donjeg Lapca.

Hitovi: 1534